Jedinstveno iskustvo
109

Djeca iz BiH u Augsburgu prisustvovala obilježavanju Evropske sedmice robotike

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
Trideset učenika iz Bosne i Hercegovine i deset nastavnika proteklih dana boravilo je na obilježavanju centralnog događaja Evropske sedmice robotike u Augsburgu gdje su obogatili svoja znanja i saznali više od robotima današnjice i budućnosti.

Od 16. do 19. novembra učenici iz BiH po prvi put su imali priliku učestvovati na ovom velikom događaju. Dok su neki od učesnika robote viđali samo na filmovima, bilo je i onih koji su iz robotike i informatike osvajali brojne nagrade te im je ovo bila prilika da dodatno prošire svoja znanja.

Nacionalna koordinatorica Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu Maja Hadžiselimović u razgovoru za Klix.ba je kazala da je presretna što je imala priliku realizovati ovakvo putovanje koje je premašilo i njena očekivanja.

"Svi učenici koji su prisustvovali Evropskoj sedmici robotike u Augsburgu nakon ovog događaju znaju kako izgleda robot Titan, šta mogu humanoidni roboti firme Pal Robotics, kako izgledaju HRC/MRK aplikacije, kako izgleda HQ KUKA-e, Planetarium i slično. Drago mi je da su djeca imala priliku naučiti nove stvari, ali i obići ABB kamion s robotima, radionice Open Roberta i AerospaceLab-a i brojne druge", kazala je Hadžiselimović.

Petnaestogodišnja Džemila je u izjavi za medije po dolasku u Zenicu kazala kako je nakon ove posjete njena želja za robotikom mnogo veća nego što je bilo prije odlaska u Augsburg.

Nakon dva dana robotike, učesnici su treći dan edukativne ekskurzije iskoristili za posjetu izbjegličkom naselju u blizini jezera Starnberger.

"Treći dan edukativne ekskurzije, zahvaljujući organizaciji Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. iz Minhena, prisustvovali smo interkulturalnoj radionici i posjetili izbjegličko naselje u blizini jezera Starnberger, kao i samo jezero. Uživali smo u kulturalnim različitostima i upoznali prijatelje iz Afganistana, Gruzije i Iraka. Dječake je spojila ljubav prema fudbalu, pa ih ni minus nije spriječio da trčkaraju za loptom, dok su se djevojčice za to vrijeme bojile kanom. Razmijenili smo i poklone, a to su, pored čokoladica, bili osmijesi na njihovim licima", kazala je Hadžiselimović te dodala:



"Pored euRobotics asocijacije, velika podrška u organizaciji događaja je došla od udruženja Naša Djeca Zenica i od Britanske Ambasade u Sarajevu. Naime, Vlada Velike Britanije se ove godine na samitu zemalja zapadnog Balkana obavezala da će pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih, te je njihova podrška ovoj edukativno ekskurziji samo mali korak ka ostvarenju tog cilja. Tehnologija s kojom su se susreli učesnici ove edukativne ekskurzije zasigurno će im biti motivacija da nastave istraživati i razvijati svoje digitalne vještine."


Na kraju se zahvalila svim sponzorima koji su podržavši ovaj projekt pokazali svoju društvenu odgovornost i to: Spark Mostar, Prevoz putnika Zavidovići, Biss Tours, ZeniLijek, Pero Zenica, Vispak i Mak Zara.