Preklopni smartphone
2

Dizajn prije specifikacija: Potpuno otkriven Samsungov Galaxy Z Flip

D. B.
Glasine o Samsungovom sljedećem preklopnom smartphoneu su prisutne već duže vrijeme, a sada su se pojavile i fotografije koje u potpunosti otkrivaju njegov izgled, kao i specifikacije.

Radi se o smartphoneu nazvanom Galaxy Z Flip sa 6,7-inčnim preklopnim OLED ekranom formata 22:6 i FHD+ rezolucije 2.636x1.080 piksela. Za razliku od Galaxyja Fold, novi Z Flip će imati "Ultra Thin Glass" ekran umjesto osjetljivijeg plastičnog panela koji je uzrokovao probleme na modelu Fold.

Kao što je slučaj sa ostalim novim Samsungovim mobitelima, Z Flip također ima centralno pozicioniranu rupicu na ekranu za selfie kameru. Postoji i vanjski 1,06-inčni OLED ekran rezolucije 300x166 priksela koji može prikazivati vrijeme i neke osnovne notifikacije.

Što se tiče specifikacija, smartphone ima stariji Qualcommov Snapdragon 855 Plus procesor, a ne najnoviji Snapdragon 865 koji se očekuje u flagship modelima Galaxy S20 koji stižu u februaru. Također, posjeduje 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije.

Uređaj je dobio jedan USB-C port za punjenje i povezivanje te microSD slot za proširenje memorije, a 3,6 mm utor za slušalice ne postoji. Također, ne podržava 5G mrežu.

Galaxy Z Flip ima tri kamere, dvije na vanjskoj strani, glavu od 12 i ultraširoku također od 12 MP, kao i jednu kameru u unutrašnjosti od 10 MP.

U Samsungu smatraju da specifikacije neće biti prodajni adut ovog smartphonea, nego njegov futuristički stil i unikatni dizajn. Prije svega je namijenjen influenserima i kupcima kojima je važniji dizajn od specifikacija.

Spekuliše se da će se Galaxy Z Flip na tržištu naći 14. februara po cijeni od 1.400 dolara.