Tehnologija
0

Deset najvažnijih osoba na Internetu (2/2)

Sarajevo-x.com
Odbrojavamo unazad. Dakle, Time magazin je dodijelio grupnu titulu za osobu godine, nama surferima. Međutim, gdje bi mi bili da nije ljudi koji su napravili Google, Wikipediju, YouTube, itd. Njima treba zahvaliti na svemu, a oni su...

5. Jimmy Wales - Wikipedia

Osnivač najbolje online enciklopedije promijenio nam je način istraživanja. Nema potrebe tažiti dalje od Wikipedije, jer ona sve zna. Istraživanje, koje je napravio Nature magazin, pokazalo je da je pouzdanost podataka Wikipedije jednaka kao u enciklopedijskog giganta Britannice. Wales je nedavno lansirao i svoj pretraživač, WikiSearch koji pretražuje samo siteove spomenute unutar Wikipedije.

4. Mike Morhaime - Blizzard Entertainment

U svijetu online igara morate biti svjesni dviju stvari. S jedne strane postoji World of Warcraft, a sa duge sve ostale online igre. Sa oko 8 miliona igrača koji širom svijeta žive u čarobnom svijetu WoW-a, Blizzard na čelu sa Morhaimeom zaradi približno 1,5 milijardi dolara godišnje.

3. Bram Cohen - BitTorrent

[SLIKA]3[/SLIKA]KaZaA i eDonkey izlaze iz mode. Budućnost je u znaku torrenta. Matematičar, programer i pravi genijalac Bram Cohen razvio je BitTorrent 2001. godine. Torenti su odmah zaživili zbog širenja broadbanda i bržeg skidanja velikih fileova (filmova) sa mreže. U isto vrijeme MPAA od BitTorrenta je zahtijevala da skine sa svoje mreže sve sadržaje koji podliježu zaštiti autorskih prava. No već je bilo kasno. Navodno, trećinu sveukupnog web sadržaja generišu torrenti. Impresivno. Odnedavno, BitTorrent je izašao iz ilegale, no o tome smo već pisali.

2. Steve Jobs - Apple

Steve Jobs je nešto kao Madonna IT svijeta. Jedni ga vole, drugi ga mrze. Ipak, ni jedni ni drugi ne mogu poreći njegovu moć i utjecaj. Jobs je popularizovao legalni download muzike, filmova i serija. Iako do zvaničnog pojavljivanja iPhonea treba sačekati još par mjeseci, čini se da će ovim gadgetom popularizovati surfanje na mobilnom uređaju.

1. Eric Schmidt, Larry Page, i Sergey Brin - Google

Nema sumnje da su ova trojica likova najveće face na globalnoj mreži. Mali projekat Sergeya Brina i Larrya Pagea narastao je u giganta o kojem svi pričaju i čiji se svaki potez pažljivo prati. Schmidt im se pridružio 2001. godine, kada je iz Novella prešao u Google. Uskoro je postao jedan od izvršnih direktora.

Nakon što su pokorili svijet online reklamiranja, krenuli su u kupovinu. U njihovom vlasništvu je YouTube, a šta je sljedeće?! Ako uzmemo da vrijednost dionica Googlea skače i do 500 dolara, sveukupno vrijede 33 milijarde dolara, šta god požele može biti njihovo.

Pročitajte još: Deset najvažnijih osoba na Internetu (1/2)