Tehnologija
0

Deset najboljih internet stranica u protekloj deceniji

Sarajevo-x.com
Posljednjih deset godina u potpunosti se promijenio način na koji korisnici koriste internet stranice. Ova decenija je zapravo decenija poboljšanja i inovacija i to upravo zahvaljujući nekolikcini internet stranica koje su se i našle u deset najboljih. Zahvaljujući njima i došlo je do promjene načina na koji koristimo web, odnosno do prave revolucije u razvoju internet stranica. Slijedi lista deset najboljih internet stranica u protekloj deceniji u izboru web magazina About.com.
  1. Stranicu Craigslist izumio je 1995. godine Amerikanac Craig Newmark. Ona je veoma brzo od lokalne oglasne stranice izrasla u najpoznatiju internet stranicu za besplatne male oglase.

  2. Flickr je osnovan 2004. godine i od tada brojni korisnici širom svijeta na ovu stranicu postavljaju svoje fotografije. Flickr je bio jedan od prvih primjera istinske Web 2.0 tehnologije, koji nudi koristan servis i omugućava interakciju među korisnicima.

  3. Internet stranica Delicious kreirana je 2003. godine i predstavlja jedan od prvih online bookmark servisa koji korisnicima omogućava da bookmarkuju stranice na webu kojima žele kasnije ponovo pristupiti. Prednost ove stranice je u tome što korisnicima omogućava da sa bilo kojeg mjesta pristupe svojim sačuvanim stranicama.

  4. Google je s radom počeo 1996. godine da bi danas izrastao u pravog internetskog diva. Najpoznatiji je internet pretraživač, a osim toga on posjeduje i vlastiti email servis, te brojne druge aplikacije.

  5. YouTube je najpoznatiji video servis koji korisnicima omogućava brzo i jednostavno dodavanje i dijeljenje video snimaka.

  6. Amazon je najveća i najpoznatija online knjižara. Stranica nastala 1994. godine danas je u potpunosti promijenila način kupovine, omogućavajući korisnicima širom svijeta da naruče bilo šta zažele.

  1. Wikipedia je najveća svjetska online enciklopedija. Podatke koji se nalaze unutar ove enciklopedije može unositi i mijenjati svaki korisnik, a ono što je čini još dostupnijom jeste to što je Wikipedija dostupna na nekoliko stotina svjetskih jezika.

  2. Projekat Pandora izrastao je iz Music Genome Projekta, koji je započet 2000. godine. Danas zahvaljujući ovoj stranici možete slušati vama omiljenu muziku, ali i kreirati personaliziranu radio stanicu.

  3. Facebook je najpoznatija stranica za društveno umrežavanje. Nastala je 2003. godine, a već danas ima preko 350 miliona korisnika.

  4. USA. gov je stranica pomoću koje korisnici mogu pristupiti svim sadržajima vladinih agencija, pronaći poreske formulare, dobiti nešto više inforamcija o socijalnoj sigurnosti, zaposlenju, zdravstvu, te brojne druge potrebne informacije.