Primjena je široka
10

Deep Robotics predstavio robotskog psa Lite3

D. B.
Kompanija Deep Robotics predstavila je najnoviju verziju svog "pametnog" četveronožnog robota na Međunarodnoj konferenciji o robotici i automatici u Londonu.

Riječ je o robotu pod nazivom Lite3 iz istoimene serije koju čine četiri različita modela, a osnovni Basic košta 2.890 dolara. Pored njega su još tri modela, Venture, pro i LIDAR, koji su dizajnirani za naučna istraživanja i edukativne svrhe.

Deep Robotics je kineska kompanija specijalizovana za razvoj četveronožnih robota, a svog robotskog psa je značajno poboljšala. On može nositi do 7,5 kg tereta i funkcionisati do 90 minuta s dometom od pet kilometara. Obrtni moment je za 50 posto veći u odnosu na model Lite2. Time je stabilnost rotacije povećana, dok je potrošnja energije smanjena.

"Lite3 ima sistem kontrole industrijskog nivoa u realnom vremenu s optimizacijom dubine, što je prvi put u liniji ovih proizvoda, a ukupna računarska snaga je povećana trostruko. Nadogradnje algoritma su rezultirale agilnijim i osjetljivijim kretanjem. Lite3 se može penjati stepenicama visine do 15 cm, što je blizu maksimuma za četveronožne robote njegove veličine, a može i trčati brzinom do četiri metra u sekundi. Također, može izvoditi horizontalne skokove, takozvani front flip i druge teške pokrete", saopćeno je iz kompanije.

Najnovija tehnologija je fleksibilna i skalabilna te pokazuje otvorenu modularnu strukturu.

Robot se može opremiti modulima za RTK (Real-Time Kinematic), AI tehnologijom i različitim senzorima. Zahvaljujući njegovim interfejsima s niveliranom percepcijom, LiDAR-u i dubinskom kamerom, automatska navigacija je dodatno razvijena, kao i automatsko zaustavljanje, izbjegavanje prepreka, vizuelno pozicioniranje, 3D skeniranje i druge percepcijske sposobnosti.

Lite3 ima mogućnost kretanja po izazovnim terenima i iniciranja hitnih spasilačkih misija, može obavljati inspekciju terena, posebno u teškim uslovima i nakon nesreća, odnosno prirodnih katastrofa. Glavni cilj je da pomaže ljudima u ponavljajućim i teškim zadacima.

Opremljen kominovanom naprednom mobilnošći i otvorenom modularnom strukturom, Lite3 je dizajniran da služi u svrhe obrazovanja, istraživanja i inovativne zabave. "Pametni" pas može izvoditi i složene poteze kao što je front flip. Univerziteti poput Tsinghue, Pekinga, Edinburgha i Londona koriste robota za istraživanja. Robot se prodaje u Japanu i Južnoj Koreji, Sjevernoj Americi, Zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku. Isporuke širom Evrope počinju u septembru ove godine.

Vezani članci