Projekt banke Natwest
9

Debitna kartica s ugrađenim skenerom otiska prsta će se testirati u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Britanska banka Natwest u aprilu će započeti testiranje nove NFC kartice za plaćanje koja ima ugrađen senzor za otisak prsta.

Kartica će omogućiti NFC plaćanje (bez kontakta) čime će se eliminisati potreba za unošenjem pina ili za potpisom. Kada se iskoristi otisak prsta, standardni limit za beskontaktno plaćanje koji iznosi 30 funti se neće primjenjivati.

Trenutno oni koji mogu koristiti beskontatno plaćanje u Velikoj Britaniji samo prislone karticu na terminal kako bi izvršili plaćanje. Rezultat toga je manjak sigurnosti pa je nametnuto ograničenje od 30 funti. Za veće iznose je potrebno ubaciti karticu u čitač i unijeti PIN. Mobilno plaćanje zahtijeva autentikaciju na iste male iznose.

Podaci o otisku prsta se čuvaju na kartici, tako da hakeri ne mogu ukrasti ništa iz centralne baze podataka banke. Ipak, ni ova kartica nije bez slabosti jer je otisak prsta moguće "ukrasti" i "imitirati". Ipak, ova tehnologija je mnogo sigurnija od PIN-a.

Biometrijska autentikacija je postala standardna komponenta NFC mobilnog plaćanja, ali uprkos testiranju kartica od 2015. godine, one nisu postale tradicionalne bankovne kartice.