Bez pomičnih dijelova
35

DARPA razvija "tihi" pogon za podmornice slične Red Octoberu

D. B.
Američka agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) namjerava razviti "tihi" pogonski sistem za podmornice, koji je čini kao da je inspirisan filmom "The Hunt for Red October" iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Novi pogonski sistem neće imati pokretnih dijelova te će osiguravati potisak pomoću elektromagneta i vode. Baziran na konceptu pod nazivom magnetohidrodinamika (MHD), sistem je relativno jednostavan, no mogao bi se pokazati revolucionarnim za buduće podmornice.

MHD je predložen još pedesetih godina prošlog stoljeća te je zainteresovao pomorske inženjere. Ovaj koncept je inspirisan izmišljenom podmornicom iz filma "Hunt for Red October", a u slučaju MHD pogona fluid se nabija i ubrzava elektromagnetnim poljem kako bi se stvorio potisak. Uređaj nema pokretne dijelove, što ga čini veoma tihim. Stoga bi podmornice imale velike koristi od ovog stealth progona koji bi im omogućavao da ostanu skrivene od "lovaca" te da poboljšaju svoje mogućnosti nadzora i prikupljanja obavještajnih podataka uklanjanjem zvučnih smetnji iz podataka sonara.

Razlog zbog kojeg se ova tehnologija još uvijek nije našla u podmornicama, uz izuzetak nekoliko eksperimentalnih površinskih plovila, je dvostruk. Prvo, elektromagnetne zavojnice moraju biti izuzetno moćne, a izazov je napraviti one koje su dovoljno lagane i efikasne za instalaciju u podmornice. Drugo, elektrode moraju izdržati veliko habanje zbog korozije, hidrolize i erozije uzrokovane interakcijom između magnetnih polja, električne struje i slane vode.

U proteklim godinama je došlo do značajnog napretka u razvoju magneta, međutim, još ima prostora za pronalaženje pravih materijala za izradu elektroda. Kako bi se pozabavila ovim problemom, DARPA je pokrenula 42-mjesečni program "Principles of Undersea Magnetohydrodynamic Pumps" (PUMP), koji će iskoristiti više pristupa u razvoju praktičnog vojnog MHD pogona.

Najbolja efikasnost pokazana u slučaju MHD pogona do danas zabilježena je 1992. godine na brodu Yamato-1 dugom 30 metara, koji je dostigao brzinu od 6,6 čvorova s efikasnoću oko 30 posto koristeći snagu magnetnog polja približno 4 Tesle. U proteklih nekoliko godina komercijalna fuzijska industrija je postigla napredak u razvoju REBCO (Rare-Earth Barium Copper Oxide) magneta, koji su pokazali magnetna polja velikih razmjera do 20 Tesli, a koja bi potencijalno mogla pružiti 90 posto efikansosti u MHD pogonu. Ta ideja je vrijedna truda. Sada kada je stakleni plafon u generisanju velikog magnetnog polja probijen, PUMP ima za cilj da postigne napredak u rješavanju izazova s materijalima elektroda", izjavila je za New Atlas menadžerica programa PUMP u DARPA-i Susan Swithenbank.

U slučaju elektroda, mjehurići gasa se formiraju na površinama smanjujući efikasnosti i oštećujući elektrode. Kompjuterski modeli mogu prilagoditi hidrodinamiku, elektrohemiju i magnetizam kako bi smanjili štetu i povećali efikasnost.

"Nadamo se da ćemo iskoristiti uvid u nove premaze materijala iz industrije gorivih ćelija i baterija kako bismo riješili problem stvaranja mjehurića. Tražimo ekspertizu u svim oblastima kako bismo formirali timove koji će nam pomoći da konačno realizujemo vojno relevantan MHD pogon", završila je Swithenbank.