Napajaju ih baterije
46

Danska vojska testirala električne avione

D. B.
Danska vojska je u četvrtak testirala svoje potpuno nove električne avione.

Danci tvrde da su električni avioni jeftiniji za korištenje te da njihova ekološki prihvatljiva tehnologija ima potencijal.

Dva aviona Velis Electro su nabavljena od slovenskog proizvođača Pipistrela te su postali prvi vojni avioni na svijetu koji koriste ovu tehnologiju.

"Avioni ne stvaraju emisiju, veoma su tihi i jeftini za korištenje. Ova tehnologija ima prespektivu kada tehnologija bude još razvijenija", izjavio je poručnik Casper Borge Nielsen iz ministarstva odbrane.

Danska je uzela avione na dvogodišnji leasing umjesto da ih kupuje kako bi izbjegla rizik da posjeduje opremu koju ne može iskoristiti. Tokom dvogodišnjeg perioda će vojska pokušati pronaći sve pozitivne strane i mane tehnologije električnih aviona te odlučiti kako bi je mogla upotrijebiti u budućnosti.

Piloti su nakon letova u laganim električnim avionima koje napajaju litij-jonske baterije rekli da su uzbudljivi, kao i da su dobro napravljeni te da dobro lete.

Razvoj električnih aviona prati i Amerika, ali kapacitet baterija trenutno nije dovoljan za potrebe Američkih zračnih snaga.

Električni avioni se razvijaju još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no problem s baterijama je najveća prepreka.

Prelazak na električne avione bi bio značajan korak u borbi protiv karbonske emisije.