Kontrola pomoći pokreta ruku
0

Daljinski upravljači postat će stvar prošlosti

Sarajevo-x.com
Naučnici u istraživačkom centru firme Toshiba u Evropi razvili su novu tehnologiju koja se bazira na gestama, a koja bi mogla postati alternativa daljinskom upravljaču.

Princip je osmišljen tako da korisnik podigne ruku radi uspostave kontrole nad ekranom, a zatim pokretima ruku mijenja televizijske kanale ili jačinu tona, kada to želi.

Kako izvještava Sky News, istraživači trenutno razrađuju sistem koji bi prepoznao pokrete ruke u različitim okolnosti i pokušavaju riješiti problem pokreta kada je više gledalaca u jednoj prostoriji.

Kako bi ovaj sistem profunkcionisao, potrebno je i razviti princip prepoznavanja prave komandne geste i razlikovati ih od nenamjernog pokreta kao što je kihanje. Toshiba namjerava razviti isti sistem i sa osobnim računarima.

"Istraživanje otvara nove mogućnosti za korisnike, kao što su novi način upravljanja kanalima i interaktivni prikazi. Upravljanje gestama možda neće u potpunosti zamijeniti daljinski upravljač, ali u svakom slučaju može stvori alternativan način interakcije sa TV-om ili računarom", naglasio je profesor Roberto Cipolla, direktor Toshibinog istraživačkog centra.

Cipolla ističe da gladatelji sada samo mogu zamisliti da pokretom ruke mogu stišati ton na televiziji kako bi odgovorili na telefonski poziv. No, zahvaljujući njihovoj novoj tehnologiji, nekada nezamjenjivi daljinski upravljači postat će prošlost.