Klix.ba na IFA 2019
100

Da Vinci dizajn: Huawei u Berlinu premijerno predstavio prvi 5G čip na svijetu

E. M.
Richard Yu (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
CEO kineskog tehnološkog giganta Huaweija Richard Yu danas je na IFA sajmu u Berlinu predstavio novi čip Kirin 990 sa integrisanim 5G modemom, a predstavljanju je prisustvovao i reporter portala Klix.ba koji donosi utiske s današnjeg predstavljanja.

Berlin je od 6. do 11. septembra posvećen samo tehnologiji, a svečano otvorenje sajma upriličeno je danas konferencijom Huaweija na kojoj su predstavljene najnovije tehnologije. Kirin 990 čip je napravljen na 7 nm FinFET Plus EUV i prvi je 5G čip koji se našao tržištu. Kirin 990 5G pokretat će i Huawei Mate 30 Pro koji će premijerno biti predstavljen 19. septembra u Minhenu.

Današnji sajam u Berlinu otvoreno je s pjesmom Rammsteina - Radio, na kojoj su organizatori rekli da prvenstveno govori o slobodi koja danas omogućila da inovatori širom svijeta u Berlinu pokažu najbolje inovacije trenutno.

"Najbolje kreacije nastaju kada ste slobodni birati ideje i uređaje bez obzira odakle su iz svijeta", kazali su na otvorenju sajma.

Dodali su da Artificial Inteligennce (AI) dolazi u naše domove, kao i 5G kojeg je predstavio Huawei. CEO Huaweija Richard Yu je kazao kako je AI postao svakodnevnica, ali da je 4G usporavao njegov real-time efekt zbog čega su se odlučili na 5G tehnologiju koja predstavlja budućnost.

"Ovo je najbrži 5G modem na svijetu. Donosimo revoluciju u 5G i AI tehnologiju. Kirin 990 5G. Mnoge kompanije kombinuju 4G SoC i 5G modeme, ali mi donosimo revoluciju gdje imamo sve u jednom", izjavio je Yu.

Dodao je da su mnogi do sada kombinovali 4G čipove s 5G modemima, ali da je Huawei danas predstavio 5G čip Kirin 990 koji je manji od nokta.

Novi čip ima 10,3 milijarde tranzistora, download brzinu od 2,3 Gbps i upload 1,25Gbps, ISP 5.0, osmojezgreni CPU procesor i 16-jezgreni GPU procesor koji je osigurao i 4K HDR video.

Novi procesor poboljšat će kvalitet kamere, fotografisanje u noćnim uvjetima, bolju efikasnost baterije, donosi i tehnologiju profesionalnih DSLR aparata u svojim kamerama, ali i mogućnost mjerenja otkucaja srca samo snimanjem selfija.

Sva ova tehnologija premijerno će biti predstavljena 19. septembra u Minhenu u Huawei Mate 30 Pro mobilnom telefonu.

Yu je predstavio i Kirin A1 bluetooth čip koji će se koristiti u slušalicama, pametnim naočalama, smart zvučnicima i pametnim satovima.

Huawei FreeBuds 3 su prve Huawei earbuds slušalice koje pokretati Kirin A1 koje imaju unikatan dizajn, pametnu tehnologiju smanjenja buke i neograničene performanse u odnosu na trenutne earbuds slušalice na tržištu.

Yu je predstavio i Home Connect uređaj Huawei WiFi Q2 Pro koji omogućava da je cijela kuća povezana s Wi-Fi konekcijom samo s jednim uređajem koji ne trebaju biti povezani s DSL kablovima, već samo napajanje strujom i omogućava brzinu od 100Mbps do 200Mbps za Turbo verziju uređaja.

Na završnici događaja predstavljena je i novi Huawei P30 Pro uređaj s novim bojama Mystic Blue and Misty Lavender s temama koje odgovaraju i vanjskom izgledu.

"Jedan dio telefona je s refleksijom dok je donji dio mat kako ne bi ostajali otisci prsta na zadnjem dijelu. P30 je lider u mobilnoj fotografiji zahvaljujući RYYB senzoru koji u odnosu na druge uređaje ima veće senzore i omogućava ISO osjetljivost do 409600", izjavio je ponosno Yu.

Huawei P30 je u samo šest mjeseci od predstavljanja prodan u 16,5 miliona primjeraka širom svijeta, a osvojio je i evropske te svjetske nagrade za najbolji uređaj.

"U budućnosti ćemo koristiti novi software za P30 kako bismo poboljšali boje na našim uređajima za fotografiranje. P30 seriju ćemo nadograditi Android 10 sustavom i EMUI 10 koji će omogućiti dark mode, ugodnije funkcionisanje uređaja i interfejsa i inteligentnu platformu povezivanja telefona s Huawei Matebook PC-em", dodao je Yu.

Korisnici P30 uređaja EMU10 i Andorid10 uređaje moći će nadograditi ovog mjeseca, ali rade se o beta verzijama, dok će nove boje P30 uređaja biti dostupne također ovog mjeseca.