Južna Koreja
0

Cyber napadi su djelo Sjevernokorejske armije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vojska Sjeverne Koreje stoji iza serije cyber napada na južnokorejske i američke sajtove, što je usporilo njihov rad tokom ove sedmice, piše danas južnokorejska štampa.

Napadi na desetine američkih i južnokorejskih državnih i poslovnih sajtova na internetu juče su prekinuti, ali su ostavili tragove u stotinama kompjutera koji mogu biti iskorišteni za nove napade.

Sjeverna Koreja je bila osumnjičena za ovaj događaj, ali nije stavljena na listu zemalja južnokorejske komisije za telekomunikacije, na kojoj se nalaze sajtovi iz pet država iz kojih su napadi vjerovatano došli.

"Laboratorija 110 Sjevernokoerjske narodne armije, koju čini tim hakera, dobila je naređenje da uništi južnokorejske mreže", rečeno je na sastanku iza zatvorenih vrata južnokorejske obavještajne službe, prenosi lokalna štampa.

Ova tajna jedinica u svom sastavu ima kompjuterske specijaliste koji rade za državni bezbjednosni aparat u i izvan zemlje, uključujući Kinu, radi sistematskog vođenja sajber rata, piše list "Jungang".

U Sjevernoj Koreji građani nemaju slobodan pristup internetu, a zemlja nije u stanju da proizvede dovoljno električne energije kako bi noću osvijetlila gradove.