Univerzitet u Utahu
0

Conficker zarazio više od 700 računara

Sarajevo-x.com
FOTO: Ilustracija
FOTO: Ilustracija
Iako su mnogi smatrali da se radi o prvoaprilskoj šali kada je najavljeno da će Conficker napasti brojne računare širom svijeta, kompjuterski virus je ipak napao. Više od 700 računara u kampusu na Univerzitetu u Utahu je zaraženo ovim virusom uključujući i računare u bolnici.

Kompjuterski crv, nazvan Conficker, koji napada Windowsove operativne sisteme i pri ulasku u računar počinje praviti nove dokumente skidajući sve privatne informacije zarazio je nekoliko stotina računara u Utahu.

Crv Conficker napada operativne sisteme preko interneta i zbog toga je informatičko osoblje univerziteta zabranilo pristup mreži.

"Virus je uglavnom napao osobne računare i na sreću tajni podaci i medicinske evidencije su ostale sačuvane. Već smo dobili upute o načinu na koji možemo obrisati ovaj virus, te kako da se zaštitimo od mogućeg ponovnog napada", kazao je portparol univerziteta Chris Nelson.

Informatički crv Conficker poznat je i pod imenima Downadup ili Kido, a njime je zaraženo više od devet miliona računara širom svijeta. Ukoliko se taj crv nađe u računaru virus Conficker lako napada sistem te skida sve podatke koje se nalaze u računaru uključujući čak i brojeve kreditnih kartica.

Agresivni virus napada i antivirusne programe kako bi učvrstio svoj položaj, a prvi put je otkriven u novembru prošle godine. Drugi oblik istog ovog virusa stručnjaci su otkrili u decembru, a treći i najopasniji u martu ove godine.

Kako bi se izbjegao napad Confickera stručnjaci savjetuju korisnicima Windowsovog operativnog sistema da sa Microsoftove stranice skinu besplatan update, no svakako je jako bitno imati dobar antivirusni program.