Tehnologija
0

Cicso tuži Apple zbog imena iPhone

Sarajevo-x.com
Cisco Systems Inc., najveći svjetski proizvođač mrežne opreme, u srijedu je na sudu u San Franciscu podnio tužbu protiv korporacije Apple Inc., tvrdeći da je iPhone, ime najnovijeg Apple-ovo tehnološko čudo, zapravo zaštitni znak proizvodne linije kompanije Cisco.

iPhone, najnoviji proizvod korporacije Apple Inc., nakon 30 mjeseci razvoja i nekoliko miliona dolara utrošenih u tajni program razvoja, javnosti je predstavljen tek ove sedmice.

Naime, Cisco sada traži od suda da Apple-u zabrani korištenje imena iPhone, jer se radi o zaštitnom znaku kojeg Cisco koristi od 2000. godine za liniju vlastitih mobilnih uređaja sa internet konekcijom.

Otkriveno je i da se već godinama između ova dva giganta iz Silikonske doline vode pregovori povodom dozvole korištenje spornog imena.

Iz Cisca obavještavaju da su pregovori prekinuti u utorak, samo nekoliko sati prije izlaska izvršnog direktora kompanije Apple Stevea Jobsa na pozornicu tokom održavanja konferencije "Macworld Conference and Expo" i predstavljanja multimedijalnog uređaja iPhone.