Pozabavili se problemom
2

Chrome radi na nadogradnji koja bi mogla sačuvati čak dva sata baterije laptopa

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Chrome je pretraživač kojeg prati loša reputacija kada je u pitanju brza potrošnja baterije na vašem laptopu, pogotovo ukoliko ste tip osobe koji voli da otvori mnogo tabova. No, izgleda da Google konačno ima namjeru da riješi taj problem.

Nova osobina Chromea 86 je u eksperimentalnom procesu, a osmišljeno je da vam uštedi energiju tako što će ugasiti bespotrebne JavaScript brojače i tragače dok su tabovi u pozadini.

Ušteda bi mogla biti značajna u ispravnim uslovima. Google bi čak dva sata baterije mogao uštediti ukoliko je otvoreno 36 tabova u pozadini, a jedan prazan tab na ekranu.

Ovo vrijeme uštede neće biti tako dramatično kraće ukoliko vam je upaljen Youtube video, ali su testiranja pokazala da i u takvim uslovima može sačuvati 35 minuta baterije, piše Engadget.

Ovakve uštede će biti moguće samo u ranijim nadograđenim verzijama Chromea 86 i nema garancije da će nova karakteristika biti spremna i za nove verzije Chromea onda kada te verzije budu izašle za masovno korištenje. Također, karakteristika će biti dostupna za sve desktop i mobilne verzije.

Ukoliko pak ova mogućnost bude spremna na vrijeme riješit će problem najprije korisnicima prijenosnih računala koji se najčešće i žale na Googleovu veliku potrošnju baterije.