Već se testira
26

ChatGPT dobija mogućnost pamćenja, "sjetit" će se korisnika i prethodnih razgovora

D. B.
AI chatbot ChatGPT dobija mogućnost pamćenja, što znači da će se moći "prisjetiti" prethodnih chatova kako bi budući bili još korisniji za korisnika.

Nova funkcija je trenutno u fazi testiranja te je dostupna malom dijelu besplatnih i Plus korisnika, dok njeno širenje još uvijek nije planirano. Ipak, iz kompanije OpenAI navode da će uskoro biti poznato više detalja.

Korisnici će u budućnosti moći zatražiti od ChatGPT-a da se prisjeti nečega iz prošlosti te da sam prikupi detalje. Memorija će se poboljšavati što se više bude koristio, tako da će vremenom i korisnici sve više uočavati razlike u pozitivnom smislu.

Ovo će biti korisno kada korisnik želi da se ChatGPT prisjeti detalja o njemu i ljudima koji su mu važni, a sve kako bi interakcije bile lakše u budućnosti. Također, moći će se "prisjetiti" željenih postavki, na primjer onih o formatiranju kad treba napisati nešto za korisnika. Također, zapamtit će ton i glas korisnika te će to iskoristiti za različite stvari poput postova na blogu bez potrebe za ponavljanjem.

Kada korisnik kodira, bit će dovoljno da otkrije svoj programski jezik i okvire, a ChatGPT će ih zapamtiti za naredne zadatke te tako pojednostaviti proces. Ako korisnik kreira nastavne planove kao nastavnik, ChatGPT će npr. zapamtiti da on preferira časove u trajanju od 50 minuta te će se prilagoditi tome.

Nova funkcija ChatGPT-a mu omogućava i da zaboravi ono što korisnik želi, samo mu to mora "reći". Korisnici će moći pregledati i izbrisati različita "sjećanja" ili apsolutno sve.

Pored toga, korisnik će moći koristiti privremene razgovore bez pamćenja. Ti chatovi se neće pojavljivati u historiji, neće biti zapamćeni i neće se koristiti za treniranje OpenAI-jevih modela. Također, pamćenje se može isključiti u podešavanjima u bilo kojem trenutku. Ipak, dok je ova opcija ugašena, korisnici neće moći kreirati niti koristiti sačuvane informacije.