Tehnologija
0

Četiri smartphone alternative za iPhone

Sarajevo-x.com
Web stranica InformationWeek.com predstavlja četiri smartphonea koji su alternativa popularnom iPhoneu. Ti favoriti su MotoQ9h, XV6800, LGVoyaher i Tilt smartphone.

[SLIKA]1[/SLIKA]Moto Q9h ili Moto Q Global ima mogućnost pristupa visokobrzinskim data mrežama kroz ugrađenu 3G tehnologiju i prvi je Moto Q smartphone prodan u SAD-u sa roaming opcijama za cijeli svijet. Moto Q9h se može koristiti u više od 135 zemalja svijeta za elektronsku poštu i Internet, te u više od 190 zemalja za telefoniranje. Telefon koristi operativni sistem Windows Mobile 6 i Opera Software napredni pretraživač, sedam vrućih tipki, kameru sa blicem i 2,0 megapiksela i ugrađen GPS.

[SLIKA]2[/SLIKA]XV6800 je namijenjen poslovnim profesionalcima koji zahtijevaju brzi prijenos podataka, mail, Internet i pristup Microsoft Office paketu za vrijeme putovanja ili rada van kancelarije. XV6800 koristi zadnji Microsoftov operativni sistem Windows Mobile 6 tako da korisnici mogu da prime svoje poslovne mailove na telefon preko Exchange servera. Smartphone funkcioniše na trećoj generaciji Verizon Wireless celularnih mreža i može se koristiti kao modem priključivanjem na laptop putem Broadband Access Connect. Korisnici mogu pristupiti Internetu kroz ugrađenu Wi-Fi tehnologiju. Telefon ima kliznu qwerty tipkovnicu i LCD ekran osjetljiv na dodir. Memorija telefona se može proširiti do 8 GB putem microSD memorijske kartice. Ostale funkcije su kamera sa 2.0 megapiksela, blicem i video opcijom, stereo Bluetooth, video poruke i Windows Media Player 10 Mobile za reprodukciju muzike i snimaka.

[SLIKA]3[/SLIKA]Jedna od alternativa za iPhone o kojoj se najviše pričalo je LGVoyager. Telefon posjeduje veliki eksterni touch screen za lakše telefoniranje i navigaciju Internetom, ugrađen muzički player, Shortucut Menu ikone koje se nalaze na touch screenu i druga grupa ikona na dnu ekrana, te ovim osobinama podsjeća na iPhone. Dodatne opcije su puna qwerty tipkovnica, memorija se može proširiti i do 8 GB, te 3G za pristup Internetu. Voyager dolazi sa multimedijskim opcijama koje uključuju HTML pretraživač, Verizon Wireless mobilnu TV, muzičke i video opcije, mogućnost reprodukcije MP3, WMA i nezaštićene AAC fajlove.

[SLIKA]4[/SLIKA]Tilt je prvi smartphone kompanije AT&T koji koristi Windows Mobile 6 kao operativni sistem. Softver Research In Motion's BlackBerry Connect 4.0 je uključen u ponudu, te nudi opcije koje su prisutne u BlackBerry telefonima. Ovaj smartphone ima qwerty tipkovnicu na izvlačenje i 2,8 inčni ekran u boji koji se može nagnuti, te je idealan za pisanje mailova, surfanje Webom i gledanje snimaka. Bluetooth 2,0 tehnologija je uključena u ponudu, te dopušta istovremeno priključenje čak šest Bluetooth sprava. Tilt posjeduje GPS softver za mapiranje i GPS Navigator koji ima opciju audio i video uputa prilikom vožnje ili šetnje, 3D mapa i upozorenja o saobraćaju. Telefon koristi AT&T 3G mrežu za pristup Internetu i posjeduje 3 UMTS/HSDPA mogućnosti što znači da se može koristiti u drugim zemljama. Ugrađen Wi-Fi omogućava pristup lokalnim wireless mrežama.

Vezani članci