Tehnologija
0

Cenzura u Kini: I Flickr na "crnoj listi"

Sarajevo-x.com
Čini se da je kineska vlada zabranila prikazivanje jedne od o najpopularnijih stranica za razmjenu fotografija, Flickr.com. Iako je još uvijek sve u sferi nagađanja, hongkonški odjel Yahooa je javio da ne postoje nikakvi tehnički problemi sa njihove strane.

Flickr, koji je u vlasništvu Yahooa, najpopularnija je stranica među ljubiteljima digitalne fotografije. Od prošle sedmice stanovnici Kine ne mogu učitavati i gledati fotogfije koje se nalaze na sajtu. Vjeruje se da je kineska vlada odlučila poduzeti oštre mjere, nakon što su na Flickru objavljene slike masakra na trgu Tiananmen iz juna 1989. godine

"Koliko mi znamo korisnici Flickra u Kini ne mogu vidjeti slike koje se nalaze na sajtu, a potvrđeno je da nije u pitanju tehnički kvar ili smetnja sa naše strane", rekla je glasnogovornica hongkonškog Yahooa za Reuters.

"Čini se da kineska vlada blokira pristup Flickru iako još nismo dobili zvaničnu potvrdu toga. Trenutno istražujemo problem i nadamo se da je ovo samo privremena stvar", dodala je ona.

Dužnosnici Ministarstva za informacijske tehnologije nisu bili dostupni za davanje izjava.