Besplatno
729

Centrotrans uveo aplikaciju za praćenje autobusa na liniji Vijećnica-Dobrinja

Piše: I. Č.
Aplikacija "Centrotrans Komercijala" koja omogućava potencijalnim putnicima da prate kretanje autobusa na liniji Vijećnica-Dobrinja od danas je dostupna besplatno.

Aplikacija putnicima omogućava uvid u polaske autobusa, vrijeme čekanja na stanicama, kao i eventualne zastoje u saobraćaju, a kako je to istaknuto, osmišljena je u cilju bolje informisanosti putnika o polascima komercijalne linije.

"Centrotrans Komercijala" je prva lokalna tranzitna mobilna aplikacija u Sarajevu, a korisnicima takozvane komercijale Centrotrans omogućava tačan pregled dolazaka i polazaka autobusa na osnovu GPS koordinata.

Prednost aplikacije je jednostavnost korištenja, mogućnost offline reda vožnje na ovoj liniji, kao i dvojezičnost aplikacije (bosanski i engleski) koja je automatska i zavisi od jezika na koji je uređaj podešen, što je posebna prednost za strane turiste.

Besplatna aplikacija može se preuzeti na Google play marketu, a razvila ju je firma Solution404 koja je radila i projekt informativnih displaya u Centrotransovim autobusima na navedenoj liniji.

Semir Šakanović, osnivač kompanije Solution404 i tim lider projekta kazao je za Klix.ba da su napravili aplikaciju koja će olakšati građanima korištenje prijevoza, kako više ne bi morali čekati na stanicama po svakakvim vremenskim uslovima, kao i da im nijedan autobus više ne bi pobjegao.

"Turisti koji prvi put dođu u Sarajevo ne znaju kada će im autobus stići na stanicu. Često se desi da autobus pobjegne jer niste došli na vrijeme. Iz tih razloga smo odlučili da napravimo aplikaciju te da sebi i građanima olakšamo", kazao je Šakanović.

Dodao je da očekuje da korisnici Centrotransove komercijale budu zadovoljni aplikacijom te da će nastojati poboljšati usluge, a da su sugestije i savjeti uvijek dobrodošli.

Aplikacija će za iOS uređaje, prema Šakanovićevim riječima, biti dostupna od sljedećeg mjeseca.