Tehnologija
0

CD slavi 30. rođendan

Sarajevo-x.com
Kompakt diskovi nisu uvijek bili improvizirani podmetači za čaše. Ne tako davno na njima se nalazila muzika, slike, video igre i mnoštvo drugog. Danas ranjivi CD slavi 30 godina.

Zanimljivo je kako je brzo prošlo vrijeme od marta 1979. godine kada je prvi put otkrivena laserska tehnologija i Philips javno demonstrirao prototip optičkog digitalnog audio diska na konferenciji za medije u Eindhovenu.

Naravno, CD nije odmah postao to što jeste. Uz malu pomoć Sonyja postignut je standardizovani format koji je podrazumijevao inicijalnih 60 minuta, odgovarajući prečnik te frekvenciju.

Prvi muzički album na CD-u se pojavio 1. oktobra 1982. Bio je to album "52nd Street" američkog muzičara Billyja Joela izdat u Japanu zajedno sa Sonyjevim playerom CDP-101. Medij na kojem se album pojavio promijenio je historiju, a više CD-a je predstavljeno javnosti početkom 1983.

Iako se tada činio savršenim medijem, CD je daleko od savršenstva, a njegova budućnost je upitna. U 2008. godini prodaja CD-ova smanjila se za 20 posto.

Ako bi neka kompanija željela da stvori CD zabranjen za kopiranje, kao što su mnoge radile 2002. godine, iz kompanije Philips su zahtijevali da sklone logo Compact Disc Digital Audio.

U naletu iPoda, memorijskih kartica, MP3 playera i brojnih drugih uređaja kompakt disk kao takav polako biva istisnut iz upotrebe. Sve je manje onih koji odlaze kupiti neki CD, a sve više ih sadržaje skida s interneta. Da će CD doživjeti sudbinu gramofonskih ploča sasvim je izvjesno.