Ransomware Maze
4

Canon nova žrtva hakera koji su ukrali 10 TB podataka

D. B.
Samo sedam dana nakon što se Garmin oporavio od hakerskog ransomware napada, nova žrtva je japanska tehnološka kompanija Canon.

Canon je novi "taoc" hakera, mediji pišu da je ukradeno 10 TB podataka, a kompanija se suočava i s nizom sistemskih problema.

Više od 20 domena u vlasništvu Canona je zahvaćeno napadom, američka internet stranica navodi da je u toku održavanje, dok globalna i japanska stranica rade.

U internom emailu Canonove IT službe se navodi da kompanija ima probleme širom sistema koji obuhvataju brone aplikacije i druge sisteme. BleepingComputer je došao u posjed poruke koju su poslali hakeri.

Oni su za napad koristili ransomware pod nazivom Maze. Za razliku od ransomwarea WastedLocker korištenog u hakerskom napadu na Garmin, Maze šifrira interne sisteme i povlači podatke. Hakeri su za BleepingComputer potvrdili da su ukrali 10 TB podataka, privatnih baza podataka i slično. Ti bi podaci mogli završiti na internet stranicama posvećenim "curenju podataka" ukoliko Canon ne plati otkupninu.

Garmin je navodno platio višemilionsku otkupninu kako bi imao pristup svojim sistemima.