Tehnologija
22

Canon 5D Mark IV DSLR je fotoaparat koji su snimatelji čekali

Klix.ba
Nikon je bio pionir kada je riječ o DSLR snimanju videa sa svojim modelom D90, ali je Canonov 5D Mark II 2008. godine omogućio je amaterskim snimateljima da snimaju visokokvalitetni HD video dostojan onih koji se prikazuju na TV-u.

Canonov 5D Mark IV je nasljednik modela Mark III te nudi još više. Najvažnije, može snimati 4K video, nešto što Panasonicovi GH4 fotoaparati imaju od ranije, a Sonyjeva Alpha serija sada ima standardno.

Fotoaparat sa 30,4 megapiksela je otporan na vodu i definitivno je korak naprijed za svakog ozbiljnog fotografa. On može snimati video rezolucije 4096x2160 piksela pri 30p ili 24p, kao i praviti 8,8-megapikselne 4K fotografije.

Canon je dodao i opciju HDR (High Dynamic Range) snimanja videa, timelapse, HD snimanje pri 120 fps, a fotoaparat ima i 3,2-inčni ekran osjetljiv na dodir. Tu je i dual-pixel RAW podrška, tako da se mogu snimati RAW fajlovi, a potom prilagođavati dubina polja.

Uređaj je dobio Digic 6+ procesor slike, a ISO se proteže od 10 do 32000. Fotoaparat može snimati kontinuirano pri sedam frameova po sekundi. Superbrza dual-pixel CMOS tehnologija autofokusiranja je jednaka onoj koju posjeduje EOS 80D.

Fotoaparat podržava Wi-Fi, GPS i NFC, a s bočne strane je baterija preuzeta od modela 5D Mark III te dva slota za memorijske karice (Compact Flash i SD card). Tu je i utor za mikrofon, HDMI ulaz, utor za slušalice, kao i USB 3.0 port.

Prodaja počinje početkom septembra, a samo tijelo fotoaparata košta 3.500 dolara.