Letjelica kao insekt
15

Budućnost vojnog nadzora - minijaturne bespilotne letjelice

Klix.ba
Bespilotne letjelice, o kojima se svakodnevno govori, su teško naoružana vozila CIA-e i američke vojske, koja napadaju mete u Pakistanu i pri tome ubijaju teroriste, ali i civile.

Međutim, stvarna priča o visokotehnološkom nadzoru je mnogo drugačija. Naime, vrlo je moguće da se za nadzor već koriste sićušne letjelice na daljinsko upravljanje, koje su dizajnirane kao insekti.

Tokom posljednjih godina javnosti je predstavljeno nekoliko vrsta minijaturnih bespilotnih letjelica, ili mikro zračnih vozila (MAV), koja se baziraju na izgledu insekata.

Strah se u javnosti počeo širiti 2007. godine, nakon izjava očevidaca o bizarnim letećim objektima, koji su letjeli iznad demonstranata na antiratnim protestima. Javnost je tada vladu Sjedinjenih Američkih Država optužila za razvoj tajnih robotskih insekata u svrhu špijuniranja.

Oficijelne izjave zvaničnika i entomologa nisu uspjele smiriti strasti.

Godinu dana poslije toga su američke zrakoplovne snage predstavile male špijunske letjelice, veličine bumbara, koje se ne mogu otkriti i koje mogu uletjeti u zgradu kako bi fotografisale, snimale razgovore pa čak i napadale teroriste. U isto vrijeme su objavljeni i planovi o poizvodnji smrtonosnih mini letjelica, baziranih na planovima za igradnju leteće mašine "Ornithopter" Leonarda da Vincija. Vojska je tada tvrdila da će te letjelice biti spremne za upotrebu do 2015. godine, piše Daily Mail.

Buduće minijaturne letjelice za špijunažu će najvjerovatnije oponašati prirodu. Naučnici vjeruju da se mehanizmi insekata mogu iskoristiti za stvaranje minijaturnih mašina, koje bi nadgledale bojišta i pronalazile zatrpane žrtve nakon prirodnih nepogoda. Naučnici inspiraciju nalaze u životinjama, koje su milionima godina evoluirale kako bi sebi stvorile savršene uslove za let.

Istraživači su već razvili bespilotne letjelice inspirisane životinjskim svijetom. Letjelice sa očima bube, ušima šišmiša, krilima ptice ili osjetilima pčele za pronalazak biološkog, hemijskog ili nuklearnog naoružanja su samo neke od tih bespilotnih letjelica.

U utrci za igradnju ovih mikroletjelica, SAD-u su se posljednjih godina priključile i druge zemlje, uključujući Francusku i Holandiju.

Zoolog Richard Bomphrey sa Oxfordskog Univerziteta je pokrenuo istraživanje koje će omogućiti novi uvid u evoluciju insekata u posljednjih 350 miliona godina.

"Priroda je riješila problem dizajniranja minijaturnih letećih mašina. Ukoliko naučimo te lekcije, naša istraživanja će nam omogućiti da stvorimo novu vrstu nadzornih vozila, koja će biti mala i letjeti baš kao insekti, stapajući se sa svojom okolinom", kazao je Bomphrey.