Tehnologija
0

Budistički monah tvrdi da zna kako pobijediti zavisnost od mobitela

Klix.ba
"iPadi su odlični", rekao je kroz smijeh Venerable Pomnyum Sunim, korejanski budistički monah i humanitarni radnik. Nakon što se smirio dodao je da su odlični samo ukoliko ne postanemo previše vezani za tehnologiju, što nije lagan zadatak.

Pomnyum smatra da tehnologija nije dobra niti loša. Ukratko, nije lako dati joj univerzalnu vrijednost.

"Loše je ukoliko vam ona postane svakodnevna opsesija“, rekao je Pomnyum dodavši da je upotreba tehnoloških pomagala postala navika pa čak i ovisnost zbog našega straha da nešto ne propustimo ukoliko ne provjerimo naš mobitel.

"Za nas je dobro ako se oslobodimo zavisnosti, jer postajemo robovi objektu i tehnologiji. Dobro je ako napravimo korak unazad kako bi provjerili da li bismo mogli jedan vikend izdržati bez mobitela ili računara“, objašnjava Pomnyum podcrtavajući da je ovisan onaj koji se osjeća nepotpunim i pored odricanja od tehnologije.

Evo i još jednog predloženog eksperimenta: Novac ili kreditne kartice ostavite kući i ne nosite ih sa sobom, predlaže monah.

Pomnyum tvrdi da će nam to pomoći pri uklanjanju bilo koje navike i da je ta vrsta pristupa pomagalima esencijalna za naš mir i opušteni um.