Tehnologija
0

Britanski hacker izgubio bitku protiv izručenja SAD-u

Sarajevo-x.com
Gary McKinnon
Gary McKinnon
Britanac Gary McKinnon suočen je sa zatvorskom kaznom od 45 godina. Sada je i izgubio sudski proces u kojemu se borio protiv izručenja SAD-u jer je izveo najveću provalu ikada u američke vojne kompjutere.

McKinnon je optužen za nezakonito sticanje pristupa za 97 američkih vojnih kompjutera i podacima NASA-e. Američka vlada zatražila je da se McKinnon isporuči njima kako bi ga tamošnji sud procesuirao zbog prekršaja.

Na sudu u Londonu, advokati četrdesetjednogodišnjeg hackera tvrdili su da se prema njihovom klijentu nepravilno postupa i da bi izručenjem prekršili njegova osnovna ljudska prava. Advokatski tim optuženog također je naglasio da McKinnona u SAD-u očekuje zatvorska kazna od 45 godina te da mu se sigurno ne bi dozvolilo da dio kazne odsluži u domovini.

Međutim, sudije koje su vodile predmet u Velikoj Britaniji, odbili su zahtjev advokata Garyja McKinnona obrazlažući svoju odluku nepostojanjem pravnih osnova za takav zahtijev. No, advokati su rekli da će molbu o neizručenju uputiti i višim instancama u Velikoj Britaniji.