{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski hacker izgubio bitku protiv izručenja SAD-u

S
3.4.2007. u 12:30
0
0
Britanski hacker izgubio bitku protiv izručenja SAD-u
0
Britanski hacker izgubio bitku protiv izručenja SAD-u
Gary McKinnon
Britanac Gary McKinnon suočen je sa zatvorskom kaznom od 45 godina. Sada je i izgubio sudski proces u kojemu se borio protiv izručenja SAD-u jer je izveo najveću provalu ikada u američke vojne kompjutere.
McKinnon je optužen za nezakonito sticanje pristupa za 97 američkih vojnih kompjutera i podacima NASA-e. Američka vlada zatražila je da se McKinnon isporuči njima kako bi ga tamošnji sud procesuirao zbog prekršaja.

Na sudu u Londonu, advokati četrdesetjednogodišnjeg hackera tvrdili su da se prema njihovom klijentu nepravilno postupa i da bi izručenjem prekršili njegova osnovna ljudska prava. Advokatski tim optuženog također je naglasio da McKinnona u SAD-u očekuje zatvorska kazna od 45 godina te da mu se sigurno ne bi dozvolilo da dio kazne odsluži u domovini.

Međutim, sudije koje su vodile predmet u Velikoj Britaniji, odbili su zahtjev advokata Garyja McKinnona obrazlažući svoju odluku nepostojanjem pravnih osnova za takav zahtijev. No, advokati su rekli da će molbu o neizručenju uputiti i višim instancama u Velikoj Britaniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: