Usporava uređaje
29

Brisanjem Facebookove aplikacije s mobitela možete duplo produžiti trajanje baterije

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Brojne aplikacije opterećuju vaše pametne uređaje, a naročito ukoliko imate slabu memoriju na mobitelu. Međutim, najgore od svega jeste što su aplikacije posebno štetne za trajanje baterije, a prema najnovijem istraživanju, Facebookova aplikacija najviše troši bateriju.

Ovo istraživanje proveo je novinar John Koetsier kada je odlučio izbrisati Facebookovu aplikaciju iz mobitela. Brzo je shvatio kako mu baterija traje duže bez najpopularnije društvene mreže. Na kraju je izračunao kako baterija može trajati duplo duže bez Facebooka.

Iako ovo nije veliko iznenađenje za korisnike društvenih mreža, Facebookove funkcije kao što su lociranje, notifikacije, prijenos videa uživo, chat i slično, posebno troše bateriju. Facebook aplikacija ne samo da troši bateriju zbog sinhronizacije koja se izvodi u pozadini dok ne koristite mobitel, već aplikacija zahtjeva puno radne memorije pa se ponekad može činiti da usporava mobitel, posebno ako imate uređaj s manje RAM-a.

Tehnološki stručnjaci često savjetuju kako onemogućavanje atomatskog osvježavanja aplikacija može također doprinijeti produžavanju trajanja baterije. Međutim, sve dok Facebook prati lokaciju vašeg uređaja, kontinuirano će vam trošiti bateriju.

Pored Facebookove aplikacije i Messengera, bateriju mnogo troše i Snapchat, Netflix, Outlook te Gmail.

Amsterdamska kompanija AVG Technologies nedavno je provela analizu aplikacija koje najviše troše bateriju. Na njihovoj listi našle su se aplikacije svih najpopularnijih društvenih mreža, a Facebook je na vrhu liste.