Tehnologija
0

Brazil zabranio prodaju video igara EverQuest i Counter Strike

Sarajevo-x.com
Brazil je zauzeo odlučan stav o Counter Strikeu i EverQuestu, skoro deset godina starim video igrama za koje federalni dužnosnici tvrde da potiču nasilje i štete zdravlju igrača.

Od 17. januara, video igre Counter-Strike i EverQuest su zabranjene za prodaju u Brazilu. Odluka je stupila na snagu nakon odluke brazilskog suda 2007. godine, koji je odlučio da ove igre ohrabruju remećenje javnog reda i predstavljaju napad na demokratsku državu, prenosi AFP.

Dužnosnici su istakli štetnost Counter-Strikea, nekada popularne pucačine u prvom licu (izašle na tržište davne 1999. godine), jer tvrde da u sebi sadrži sporni nivo koji se odvija u siromašnim četvrtima Rio de Janeira. Igrači mogu da biraju da li žele da budu na strani bande koja je otela tri predstavnika UN-a ili pak policije koja pretresa prostorije bande. Dužnosnici tvrde da igrica uči igrače ratnoj strategiji.

Distributer igre Electronic Arts Brazil je naglasio da taj nivo nije dio originalne igrice već mod kreiran od strane igrača i nije u vezi sa samom firmom.

Multiplayer igrica EverQuest sa mačevima i čarolijama je druga po redu došla na listu zabranjenih igrica. Igrica je imala ogromnu publiku godinama nakon svog izdavanja 1999. godine, ali je postala manje popularna nakon što su na tržište izašle igre sličnog žanra poput World of Warcraft.

Brazilski dužnosnici su izjavili da nisu sretni izborom ponuđenim u igri, gdje igrač može da bira da bude dobro ili zlo izmišljeno fantastično biće dok se kreće kroz magični svijet barbara, patuljaka, trolova i ljudi guštera.

Counter- Strike je prvobitno prodavan u Brazilu kao igra za populaciju stariju od 18. godina, a EverQuest nije nikada zvanično prodavan u Brazilu.