Tehnologija
145

Bosanac u SAD-u razvio aplikaciju za pomoć u borbi protiv ebole

Klix.ba
Bh. fizičar Armin Smailhodžić
Bh. fizičar Armin Smailhodžić
Armin Smailhodžić, bh. fizičar sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, razvio je aplikaciju koja pomoću društvenih mreža prati i predviđa širenje ebole.

Rođeni Dobojlija je u okviru svog magistarskog rada iz Studija državne sigurnosti na Univerzitetu Western Kentucky razvio aplikaciju za pametne telefone koja putem Twittera prikuplja podatke i prati epidemiju virusa ebole, a zatim predviđa širenje ove smrtonosne pošasti, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Pozadina za ovu aplikaciju uključuje rad o analiziranju riječi koji je proveo dr. Lance Hahn. Uzeli smo taj rad i pokušali smo da iskoristimo društvene mreže, prije svega Twitter, kako bi pratili i predvidjeli širenje virusa tako što bi koristili informacije koje su podijelili ljudi iz regija pogođenih virusom. Aplikacija je krajnji proizvod istraživanja koje sam morao provesti za magistarsku tezu", kaže Armin koji je sa porodicom u SAD preselio 1998. godine.

Aplikacija je, dodaje 27-godišnji Bosanac, namijenjena putnicima koji idu u Zapadnu Afriku i nudi osnovne podatke o virusu ebole. Aplikacija također nudi različite podatke, kao što su definicija ebole, rizik od izlaganja, načini prevencije, znake i simptome, način prenošenja, dijagnozu te načine liječenja.

"Također nudimo korisniku mapu Afrike, koja pokazuje ukupan broj slučajeva zaraženih i preminulih u određenoj zemlji pogođenoj zairskim ebola virusom, najsmrtonosnijim od pet sojeva.

Aplikacija korisnicima pruža svakodnevne informacije o eboli koje objavljuje NPR (Državni javni radio). NPR nekoliko puta dnevno ažurira vijesti koje se tiču upravo ebole. Nadamo se da ćemo dodati još nekoliko izvora vijesti u narednih nekoliko nadogradnji aplikacije. Aplikacija također pokazuje rezultate SIR modela za svaku zapadnoafričku zemlju i nudi predviđanja za širenje virusa u svakoj zemlji te šalje redovne tweetove o upozorenjima na ebolu", pojašnjava Smailhodžić za AJB.

Aplikacija nazvana ‘The Ebola Project’ je trenutno dostupna na App Storeu i Google Play Storeu za iOS i Android uređaje.

Vezani članci