Treći Sarajevo Unlimited
10

Bojana Škrobić Omerović: BiH je obilata kreativnim i produktivnim ljudima

Klix.ba
U Sarajevu će se od 5. do 7. novembra 2018. godine, održati forum inovacija “Sarajevo Unlimited”, što ga, treću godinu zaredom, organizira “Networks”, poduzetnički, inovacijski i edukacioni centar u Sarajevu.

Mladi ljudi, okupljeni u “Networksu”, uspjeli su u protekle dvije godine organiziranja foruma, okupiti i spojiti sve relevantne institucije, kompanije, organizacije, startup-e i investitore, s ciljem promocije inovacija u biznisu, inovativnog poslovanja i korištenja resursa startup kompanija.

Kako je nastao “Sarajevo Unlimited”, jedini događaj ovakve vrste ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji, objašnjava Bojana Škrobić Omerović, izvršna direktorica Foruma Sarajevo Unlimited 2018.

“Naša saznanja sa terena, kroz aktivnosti i komunikaciju koju smo vodili sa inovatorima, studentima, srednjoškolcima, korporacijama, poduzetnicima, institucijama, malim i srednjim preduzećima, kreativnim industrijama, osnivačima start-up-a i kreatorima vrijednosti današnje ekonomije, dokazuju da je unatoč dominantnom negativnom narativu u državi, Bosna i Hercegovina obilata kreativnim produktivnim ljudima, uspješnim pričama, inovacijama i to u našim dvorištima, školskim klupama, ali i dalje nedovoljno vidljivima za javnost. U želji da izgradimo platformu koja će prikazati i veličati ove priče, individue i ljude željne stvaranja, ali i da ih uvežemo sa investitorima, tržištem i/ili relevantnim institucijama nastao je Sarajevo Unlimited.”

Koje su Vam bile ideje vodilje te 2016. godine?

Jedna od ideja vodilja, iza platforme, jeste da generacije koje dolaze ostanu u svojoj zemlji i stvaraju na sopstvenom terenu, a ne samo da bivaju pasivni korisnici tehnologije i posmatrači procesa digitalizacije, već aktivni graditelji poduzetničkog duha i novog snažnijeg tkiva naše ekonomije. Nevjerovatan spoj mladih, kompanija/korporacija, institucija relevantnih za donošenje odluka od značaja za razvoj poduzetništva i ekonomije, predstavnika akademske zajednice, i omogućavanje dijaloga i saradnje svih aktera je ono što čini našu platformu jedinstvenom i bez granica.

Kako ste uspjeli, tako brzo, izrasti u iznimno respektabilan internacionalni događaj?

2016, godine, dakle, organizirali smo prvi Forum Sarajevo Unlimited i to sa više od 1.300 učesnika, koji su tokom dva dana održavanja događaja, stekli nezaboravna iskustva. Središnja tema konferencije je bila „Uticaj inovacija na budućnost tehnologije i poslovanje na tržištu“, a govorili smo o inovacijama i start-upima koji su istinski promijenili način poslovanja nekih kompanija u regiji, te kako sprovedba tih ideja može promijeniti način na koji se poslovanje vodi i kako inovacije mijenjaju tržišta za koja su namijenjene.

Ohrabreni i izenađeni žeđu za ovakvim temama, pripremili smo obiminiji forum za 2017. Godinu. “Sarajevo Unlimited 2017” okupio je učesnike iz 11 zemalja, primljene su prijave više od stotinu startup-a za takmičarski dio, a više od 3.000 posjetilaca pratilo je program Foruma. Tri puna dana programa na pet lokacija, brojni inspirativni i uspješni primjeri start-up kulture, veliko interesovanje investitora, sjajni govornici, uključenost i zainteresovanost domaćih institucija i kompanija - pozitivan su signal da je Sarajevo Unlimited pokrenuo važne promjene, i to po drugi put.

Više od 80 regionalnih medija ispratili su naš događaj, karaterišući ga kao jedini oavkve vrste u regiji. I danas, vrijedna ekipa Unlimited tima proslavlja ovaj uspjeh dajući mu festivalski karakter.

Zašto je Sarajevo Unlimited drugačiji od ostalih foruma i događaja ovakve vrste?

Sarajevo Unlimited je jedini regionalni Forum ovog tipa u regiji i kao takav donosi jedinstvenu strukturu profila, koji se okupljaju i sarađuju u gradu Sarajevu. Ovaj Forum naglašava važnost korištenja savremenih tehnoloških dostignuća u svim segmentima rada i poslovanja, a potom i direktno pokazuje važnost novih tehnologija kroz konkretne primjere i izložbeni sajam (virtualna i proširena stvarnost, 3D tehnologija) i slično. Ne izostavljamo ni tradicionalne industrije koje su itekako važan segment razvojnog karaktera tržišta. Štaviše, potičemo učenje I saradnju istih sa tehnološkim kompanijama i idejama.

U skopu ove plartforme, Unlimited nudi pristup kroz radionice, panele, izložbe, izlaganja, diskusije, B2B sastanke i sajam inovativnih proizvoda i usluga, ukazuje i pruža brojne investicione prilike, spaja talente sa tržištem, ideje sa fondovima, lokalne poduzetnike sa svjetskim vizionarima, ali slavi i vidljivost svih aktera i akterki digitalne i poduzetničke scene BiH i regije i zato je zbog svog bogatog sadržaja drugačiji od ostalih. Naš cilj je da učesnici poslije tri dana Foruma, ponesu dovoljno znanaja, da mogu nastaviti inovirati svoje ideje.

Kakve benefite gradu i državi donosi Sarajevo Unlimited?

Prvenstveno, pokazati svima i u zemlji i u svijetu kakve potencijale imamo. Potom, mapirati grad Sarajevo kao destinaciju za stvaranje inovacijskog ekosistema i promocije uspješnih priča regije. Samim dolaskom najznačajnijih gobalnih kompanija na naš forum, poput IBM, Alibabe, Vibera, Deuctsche Telekoma, BBC-a, stavlja Sarajevo i BiH na svjetski nivo.

Šta nas očekuje na trećem regionalnom forumu inovacija i tehnologija?

Treće izdanje Sarajevo Unlimited Foruma donosi sa sobom spajanje sa inicijativom CEEC 16 + 1 (zemlje Centralne i Istočne Evrope i Kina), odnosno spoj 11 zemalja Evropske Unije i 5 zemalja regije sa ciljem pospješivanja saradnje u oblasti inovacija, tehnologije, nauke i poduzetništva. Očekujemo 400 stranih delegata i to predstavnika državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, istraživačke i naučne institucije, predstavnike univerziteta, korporacija, tehnoloških parkova i kreativnih hubova.

Pored svečane ceremonije otvorenja, spoj dvije platforme donosi i forum sa panelima o saradnji u oblasti inovacija, predstavljanje projekata od zajedničke važnosti za sve zemlje učesnice, B2B sastanke, izložbeni sajam inovativnih proizvoda/servisa, 3D dostignuća i novih tehnologija, besplatne trodnevne tematske radionice, te posjete lokalnim hubovima i korporacijama. Tema vodilja ovogodišnjeg Foruma je Inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja članica inicijative 16 + 1, sa posebnim akcentom na izgradnji pametnih gradova, strategija za isti i najboljih praksi zemalja članica po tom pitanju.

Bogat sadržaj za mlade, ali i predstavnike velikih korporacija, univerziteta i vlada, kreirali smo kombinujući potrebu da se poentira razvoj industirja i država, kroz: Fintech, telekomunikacije, pametne gradove, blockchain pristup, e-commerce, te mogućnost upotreba novih tehnologija kroz tradicionalne industrije. Prestižni govornici i eskperti iz Viber-a, Alibabe, Google-a, Deutsche Telekom-a, će zasigurno ostaviti pečat na balkansku zajednicu startupova, kreativnih i IT hubova, ali i ostalih učesnika ovgodišnjeg Sarajevo Unlimiteda.

Zahvaljujući našim pokroviteljima Vijeću ministara BiH, Ministrastvu prometa i komunikacija BiH, Gradu Sarajevu, te generalnim sponoziroma, Unicredit banci, Mastercradu, Prointeru, Huawei, ulaz na ovogodišnji Sarajevo Unlimited je potpuno besplatan. Želimo pružiti šansu da znanje o inovacijama bude dostupno svim građankama i građanima BiH.

Sam ulazak na Sarajevo Unlimited bit će omogućen svima koji se registruju putem web stranice www.weareunlimeted.ba. Rok za regitstraciju je 03.11.2018.godine do 12:00 sati.