Obavljen testni let
12

Boeing proizveo ogromni dron koji može nositi 228 kg tereta

Klix.ba
Kompanija Boeing je predstavila ogromni dron koji može podići 228 kg tereta.

Radi se o eVTOL (unmanned electric vertical-takeoff-and-landing) CAV (cargo air vehicle) prototipu koji bi mogao služiti kao prethodnik buduće autonomne letjelice. Boeingovim inžinjerima su bila potrebna tri mjeseca da dizajniraju i naprave dron koji je već obavio prvi testni let.

"Ova teretna letjelica predstavlja veliki korak u našoj Boeing eVTOL strategiji. Imamo priliku da promijenimo način transporta i putovanja zrakom. Dron je dug 4,57, širok 5,49 i visok 1,22 metra, a težak je 339 kg. Boeing nije otkrio više detalja, tako da nije poznato vrijeme trajanja testa, kao ni kapacitet baterija drona.

Predstavljanje drona je uslijedilo četiri mjeseca nakon što je Boeing kupio kompaniju Aurora Flight Sciences koja se bavi istraživanjem avijacije i aeronautike. To je jedna od kompanija koje su se udružile s Uberom s ciljem razvoja mreže "letećih taksija".

Dronovi i leteći taksiji nisu jedini Boeingovi VTOL projekti. Kompanija je glavni sponzor takmičenja čiji je cilj napraviti funkcionalni jetpack. U ovaj projekt je investirano dva miliona dolara, a traže se osobe koje mogu proizvesti siguran, tih i kompaktan jetpack koji može nositi jednu osobu najmanje 32 kilometra bez potrebe za punjenjem.