Bivši uposlenici Twittera optuženi da su špijunirali za Saudijsku Arabiju

Bivši uposlenici Twittera optuženi da su špijunirali za Saudijsku Arabiju
1
Dž. L.
7.11.2019. u 08:39
0
komentara
1

dijeljenja
Bivši uposlenici Twittera optuženi da su špijunirali za Saudijsku Arabiju Ilustracija: Shutterstock
Bivši uposlenici Twittera optuženi su u Sjedinjenim Američkim Državama da su špijunirali za Saudijsku Arabiju dok su radili za popularnu mrežu.
U optužbama se tvrdi da su agenti - američki državljani Ahmad Abouammo i Ali Alzabarah iz Saudijske Arabije tražili i zloupotrevljavali lične podatke korisnika Twittera, uključujući poznate kritičare saudijske vlade.

Još jedan saudijski državljanin Ahmed Almutairi također je optužen za špijuniranje.

New York Times kaže da je ovo prvi put da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD-u.

U optužnici se navodi da je Almutairi bio posrednik između dvojice zaposlenika Twittera i saudijskih zvaničnika.

Ahmad Abouammo pojavio se jučer na sudu u Seattleu gdje mu je određen pritvor dok čeka još jedno ročište u petak ove sedmice. On je također optužen i za falsificiranje dokumenata i davanje lažnih izjava Federalnom istražnom birou (FBI). Abouammo je napustio Twitter 2015. godine.

Vjeruje se da su Ali Alzabarah i Ahmed Almutairi u Saudijskoj Arabiji. Alzabarah, bivši inžinjer Twittera, optužen je za pristupanje ličnim podacima više od 6.000 korisnika Twittera u 2015. godini, a nakon što ga je zaposlio saudijski agent.

On se navodno suprotstavio supervizorima koji su ga poslali na administrativni otpust prije nego je sa suprugom i kćerkom pobjegao u Saudijsku Arabiju, kazali su istražitelji, piše BBC.

Iz Twittera su se oglasili kazavši da su svjesni dokle "loši glumci mogu ići kako bi pokušali narušiti njihove usluge".

"Razumijemo nevjerovatne rizike s kojima su suočeni mnogi koji koriste Twitter da bi podijelili svoja viđenja sa svijetom. Na raspolaganju imamo alate za zaštitu njihove privatnosti i njihove sposobnosti za obavljanje vitalnog posla", kažu iz Twittera.

Podsjećamo, Saudijska Arabija je ključni saveznik SAD-a na Bliskom Istoku. Predsjednik SAD-a Donald Trump održavao je bliske odnose s kraljevstvom uprkos međunarodnoj osudi i pritiscima na Saudijsku Arabiju i princa nakon što je prošle godine ubijen novinar Jamal Khashoggi tokom posjete Saudijskom konzulatu u Istanbulu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.