Startup Skydio
12

Bivši Googleovi inžinjeri ulažu 40 miliona dolara u proizvodnju dronova koji će sami letjeti

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Bivši Googleovi inžinjeri, vlasnici startupa Skydio, planiraju uložiti 40 miliona dolara u proizvodnju najnaprednijih dronova na svijetu koji će moći sami letjeti, prenosi Business Insider.

Direktor Skydioa Adam Bry potvrdio je kako će ova tehnološka kompanija uložiti novac u proizvodnju drona, ali nije želio ništa više komentarisati.

Skydio su osnovala tri diplomanta Tehnološkog instituta u Massachusettsu koji su 2014. godine napravili bežični dron sposoban da leti bez složenih kontrola bespilotnih letjelica. Međutim, kompanija nikad nije javnosti predstavila te dronove, a oni koji su vidjeli njihove prototipe kažu kako koriste nekoliko fotoaparata te tehnologiju za prepoznavanje i izbjegavabnje objekata u realnom vremenu.

Iako je prvobitni plan Skydioa proizvodnja i prodaja vlastitog drona, ovaj startup bi potencijalno mogao licencirati svoju tehnoogiju i drugim proizvođačima bespilotnih letjelica. Nije poznato kad bi prvi dronovi koji će letjeti sami biti dostupni na tržištu, ali Bry je u martu na tehnološkoj konferenciji u Massachusettsu rekao kako Skydioa planira predstaviti svoj prvi dron ove godine.

Kompanija Skydio je ove godine pretrpjela nekoliko značajnih odlazaka osoblja, uključujući i glavnog naučnika Franka Dellaerta te inžinjera Stephena McClurea. Skydio ima još nekoliko otvorenih pozicija kao što su inžinjer aerodroma, menadžer lanca snadbijevanja te developer iOS operativnog sistema.