Već testirana
32

Bionička ruka koja "vidi" predmete je budućnost protetike

Klix.ba
Robotska pomagala su budućnost protetike, a to pokazuju i naučnici s Univerziteta Newcastle, koji su razvili bioničku ruku koja može "vidjeti" predmete ispred nje.

Ruka detektuje predmete pomoću veoma jednostavne Logitechove kamere, a uz pomoć softvera ih procjenjuje i hvata.

"Korištenjem kompjuterske vizije smo razvili bioničku ruku koja reaguje automatski. Ona je u suštini poput prave ruke, korisnik je može pružiti i njome uzeti šolju ili keks, a dovoljno je samo da je okrene u pravom smjeru", izjavio je dr. Kianoush Nazarpour.

Problem s trenutim protetičkim udovima je to što se oni kontrolišu pomoću električnih signala koje mozak šalje u mišiće ekstremiteta, zbog čega oni ne reaguje dovoljno brzo.

Međutim, nazapourov tim je razvio ruku koja je dosta intuitivnija. "Trenirali" su je korištenjem softvera neuronske mreže kako bi mogla prepoznati različite predmete kao što su štap, daljinski upravljač, šolja i slično. Ona također može odrediti koliko jak stisak je potreban za predmete s kojim se ranije nije "susretala". a to čini pomoću kamere koja joj omogućava da "vidi" predmete a potom ih automatski podiže.

Eksperimenti su već obavljeni sa dva volontera, a novi cilj je razvoj ruke u bolnici Freeman u Newcastleu. Kočni cilj je da ruka može osjetiti pritisak i temperaturu.

"Ovo je korak ka krajnjem cilju, ali najvažnije je to što je ruka jeftina i što će se moći implementirati uskoro. Također, nova protetika nije potrebna, možemo prilagoditi onu koju imamo", dodao je Nazarpour.