{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bill Gates: Sigurnost podataka ostaje najveći izazov

S
7.2.2007. u 12:07
0
0
Bill Gates: Sigurnost podataka ostaje najveći izazov
0
Bill Gates: Sigurnost podataka ostaje najveći izazov
Foto: AP
Osiguranje sigurnosti podataka je na današnjem tehnološkom tržištu najteži izazov, izjavio je u utorak osnivač Microsofta Bill Gates.
U svom govoru na godišnjem okupljanju 15.000 stručnjaka za kompjutersku sigurnost u San Francisku, Gates je koristio metaforu srednjovjekovnog dvorca kako bi objasnio ovaj problem.

"Programeri grade veće odbrambene jarke i čvršće zidine, ali ne razmišljaju o zaštiti kraljevskog nakita kada vitezovi napuste dvorac i ostave pokretni most otvoren."

"Mi promatramo bazu podataka kao veoma izoliranu kuću od stakla. Ali ako bolje pogledamo šta se dešava - konsultanti dolaze u vašu kompaniju, uposlenici koji nisu na licu mjesta trebaju puni pristup - više ne možemo promatrati tu staklenu kuću kao način definisanja šta se može povezati i čime. Potrebna nam je mnogo snažnija paradigma", izjavio je Gates.

Gates je još jednom ponovio kako je Windows Vista, koja je lansirana prošlog mjeseca, najsigurniji operativni sistem u historiji Microsofta. Također je priznao kako svaki softver ima slabe tačke, pogotovo kada lopovi ukradu servere sa povjerljivim informacijama ili kada uposlenici koriste jednostavne i očigledne lozinke na više korisničkih računa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: