Tehnologija
0

Bill Gates ne dozvoljava svojoj djeci neograničeni pristup kompjuteru

Sarajevo-x.com
Bill i Melinda Gates
Bill i Melinda Gates
Kralj softvera Bill Gates otkrio je novinaru Reutersa kako je zabranio svojoj 10-godišnjoj kćeri Phoebe da koristi kompjuter duže od 45 minuta dnevno.

Gates je naprije imao težak posao da uopšte zainteresira Phoebe za web, ali ove godine su je roditelji upisali u školu u kojoj učenici koriste laptope za gotovo sve obaveze u školi.

Vrlo brzo je Gatesova ljubimica postala ovisna o popularnoj igri "Viva PInata", pa se po tri duga sata dnevno nije odvajala od Microsoftove konzole Xbox 360.

Na kraju je Gates odlučio da je 45 minuta sasvim dovoljno za igranje na konzoli Xbox 360, jer bi se inače mogla pregrijati.

Kada je riječ o Phoebeinom kompjuteru, Gates je postavio maksimalne sigurnosne opcije koje nudi Vista, tako da može kontrolisati i zabilježiti koje web sajtove Phoebe posjećuje i s kime komunicira preko interneta.

Ni stariji sin Rory nije pošteđen očevih strogih sigurnosnih mjera, i samo se nada da mu otac ipak neće kontrolisati korištenje kompjutera do kraja života.

Phoebe i Rory bi na kraju mogli instalirati Linux kako bi izbjegli očevom nadzoru, ali takav potez bi sigurno izazvao burnu reakciju kreatora Viste koja bi prestrašila svako dijete.