Tehnologija
0

Bill Gates napušta Microsoft

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Danas se završava jedna era. Bill Gates, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i jedan od ključnih ličnosti na polju tehnologije, povlači se sa dužnosti direktora Microsofta kako bi se posvetio dobrotvorim projektima u okviru Fondacije Bill and Melinda Gates.

Bill Gates će i dalje nastaviti raditi jedan dan sedmično u kompaniji koju je osnovao, ali će softverskim carstvom od sada upravljati tim od tri čovjeka, objavljuje Telegraph.

Bill Gates je još u srednjoj školi u Seattleu, Washington, upoznao Paul Allena, s kojim će kasnije osnovati Microsoft, i, uopće, razviti interes za kodiranje i programiranje.

Nakon završetka srednje škole, Gates upisuje Harvard. Dvije godine poslije napušta studije kako bi se fokusirao na kreiranje osobnog računara, koristeći se novim i teško dostupnim čipom Intel.

Microsoft je nastao 1975. godine, a Gates se našao na čelu firme. Ovaj sposobni osnivač kompanije je oženio Melindu French 1994. godine. Zajedno su osnovali dobrotvornu fondaciju koja zastupa filantropske ideale.

Gates je, tako, odlučio fokusirati se na globalna dešavanja koja ignorišu vlasti i postojeće mreže dobrotvornih društava. Neumorno sa suprugom djeluje na dodjeljivanju stipendija pripadnicima etničkih manjina u cilju njihovog daljeg nastavljanja školovanja. Bill Gates također ulaže novce u projekte istraživanja i pronalaženja lijeka za sidu i malariju.