Oštar stav
0

Bill Gates: Kriptovalute poput Bitcoina direktno uzrokuju smrt

Klix.ba
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Osnivač Microsofta Bill Gates smatra da kriptovalute direktno uzrokuju smrt jer olakšavaju mogućnost kupovine droge, prenosi BBC.

U rubrici "Pitanja i odgovori" društvene mreže Reddit, Bill Gates je rekao kako anonimnost digitalnih valuta znači da su povezane s finansiranjem terorizma i pranjem novca. Neki su ga kritkovali, rekavši da nije dovoljno upoznat s ovom tehnologijom.

"Glavna karakteristika kriptovaluta je njihova anonimnost. Ne vjerujem da je ovo dobra stvar. Sposobnost vlade da otkrije pranje novca, utaju poreza i finansiranje terorizma je dobra stvar. Upravo sada, kriptovalute služe za kupovinu fentanila i drugih lijekova pa je to rijetka tehnologija koja je direktno uzrokovala smrt. Mislim da je špekulativni val oko početnih novčanih ponuda i kriptovaluta veoma riskantan za one koji investiraju na duge staze", rekao je Gates.

Gates nije uvijek imao ovako ciničan stav o kriptovalutama. 2014. godine je u intervjuu za Bloomberg TV rekao je da je Bitcoin bolji od valute. Njegov odgovor korisnicima Reddita nije najbolje prihvaćen. Neki su ga kritkovali ističući da pokušava utjecati na tržište.

Bill Gates u okviru svoje fondacije "Bill & Melinda Gates Foundation" svake godine troše milijarde na obrazovne i zdravstvene projekte. Osim toga, sponzorisali su razvoj blockchaina, tehnologije koja podržava kriptografiju za trgovce u Keniji. Osim toga, Microsoft želi integrisati tehnologiju za provjeru digitalnog identiteta koja je utemeljena na blockchainu.

BBC piše da je porast vrijednosti kriptovalute podstakao vlade širom svijeta da pažljivo sagledaju njen utjecaj na ekonomiju i građane.