Predstavljen robot
871

BiH će na robotičkoj olimpijadi u Mexico Cityju predstavljati mostarski gimnazijalci

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Na svjetskom takmičenju iz robotike u Mexico Cityju Bosnu i Hercegovinu će predstavljati učenici mostarske Druge gimnazije robotom koji još uvijek nema ime.

Anes Hadžiomerović, profesor matematike i informatike u Drugoj gimnaziji Mostar i mentor CERIT tima, kazao je kako je njegov tim dobio poziv za Međunarodnu robotičku olimpijadu koja će se održati od 13. od 19. augusta.

"Prošle smo godine na međunarodnom takmičenju u Sivasu bili odlični sedamnaesti među 3.400 učesnika. Ovaj put učestvovat će timovi iz 190 zemalja svijeta i svi su dobili isti robotički materijal, da bi imali jednake šanse. Sklapanje robota nam je bilo dosta teško, jer nismo imali nikakve šeme. I za mene su to bile neke nove tehnologije pa sam morao raditi kući da sve savladam i mogu obučiti naše učenike", kazao je Hadžiomerović.

Profesor i učenici su se za ovo veliko takmičenje pripremili tokom raspusta, a u Meksiko će ići tim od sedam članova, iako je u pripremama i radu na robotu učestvovalo više njih.

"Još vježbamo, ali finansijsku konstrukciju nismo zatvorili. Imamo obećanja i nadamo se da će to biti uskoro završeno", izjavio je Hadžiomerović zahvalivši se brojnim sponzorima.

Svi roboti su, kako je pojasnio, sklopljeni uz ideju energetske učinkovitosti, trebaju manipulirati paketima i pokretati vjetrenjaču. Takmičenje je timsko, a uvijek su zajedno predstavnici tri zemlje.

Lejla Marić, članica tima, kazala je kako su uložili mnogo truda te kako još uvijek intezivno vježbaju.

"Očekujemo što je moguće bolji plasman, da iskoristimo ovaj trud i napor te našu domovinu predstavimo u najboljem mogućem svjetlu", kazala je Lejla.

Olimpijce je pozdravio i kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Rašid Hadžović te kazao kako je posebna čast i zadovoljstvo pomoći jednu ovakvu ekipu.

"Sretni smo da u našim školama imamo ovako kvalitetne đake i profesore, a znajući za njihove uspjehe, ove godine smo prvi put predvidjeli i stavku u budžetu za pomoć ovakvim timovima", kazao je ministar.