Tvorci pametnog ogledala
55

Bh. studenti među najboljima na prestižnom tehnološkom takmičenju, ugostio ih zamjenik ministra finansija

B. R.
Muhamed Hasanović sa učesnicima Imagine Cupa (Foto: Facebook Muhamed Hasanović)
Muhamed Hasanović sa učesnicima Imagine Cupa (Foto: Facebook Muhamed Hasanović)
Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) je razgovarao sa četiri mlade osobe koje su osvojile drugo mjesto na Imagine Cupu, koji se smatra tehnološkom olimpijadom, u kategoriji zdravstva.

Učestvovali su kao tim nazvan Mimea, a inače su studenti Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Riječ je o Lani Mustafić, Selmom Memić, Harisom Gušićem i Vedadom Traljom kojima je mentor bio profesor Denis Mušić.

Takmičenje se odnosi na tehnologiju i softverski dizajn, a sponzorirala ga je kompanija Microsoft. Mimea je osmislila pametno ogledalo koje pomaže osobama s demencijom, Alzheimerom i starijim osobama narušenog zdravlja. Kako su obrazložili, nakon što osoba stane pred ogledalo, ogledalo prepoznaje lice te automatski učitava odgovarajući korisnički profil.

"U desnom uglu ogledala se nalazi fotografija korisnika na osnovu koje se mogu učitati i različite fotografije korisnika iz mladosti, korisnika sa dragim osobama i slično. Na gornjoj lijevoj strani je lista lijekova koje korisnik mora da popije i njihove satnice. Desna strana ogledala je rezervisana za module čiji je zadatak smanjenje potencijalnih anksioznih napada", istaknuto je.

Koristeći glasovni asistent, korisnik, kako su ukazali, može tražiti od ogledala da reprodukuje specifičnu muziku, pretraži informacije na internetu, vodi prirodan razgovor, pozove blisku osobu.

"Lijeva strana Mimea ogleda je fokusirana na medicinski aspekt praćenja glukoze, pritiska i pulsa. Upravljanje terapijama te monitoring stanja korisnika je u nadležnosti medicinskog osoblja, pri čemu bi sve kritičnije promjene posmatranih vrijednosti alarmirale medicinsko osoblje", dodaju.

Hasanović je naglasio da je Mimea jedina ekipa iz Evrope, pored Velike Britanije, koja je bila u finalu ovog značajnog takmičenja.

"Podržimo ove sjajne, mlade i talentovane genijalce koji zaslužuju da ih Bosna i Hercegovina prepozna kao nemjerljiv potencijal i ulažu u njihovu budućnost za ostanak i doprinos našoj državi. Čestitam na ogromnom uspjehu. Vi ste naši najbolji ambasadori", naveo je.

Na Imagine Cupu je učestvovalo nekoliko stotina ekipa iz cijelog svijeta. Mimea je bila među šest najboljih ekipa.