{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bežični prijenos električne energije

8.7.2012. u 11:09
23
24
Bežični prijenos električne energije
23
Bežični prijenos električne energije
Jedan od glavnih razloga zbog čega se na ulicama ne može vidjeti previše automobila na električni pogon je taj što njihove baterije traju relativno kratko. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti.
Istraživači sa Tehnološkog univerziteta Toyohashi u Japanu su demonstrirali novi sistem pomoću kojeg bi se automobili na električni pogon mogli puniti dok se voze po ulici, prenosi Gizmodo.

Njihovo istraživanje je rezultiralo sistemom koji može da prenosi od 50 do 60 vati električne snage kroz beton debljine deset centimetara. To znači da bi se strujni izvori mogli sigurno zakopati ispod površine ceste. Specijalno dizajnirane gume, povezane sa sistemom napajanja automobila, bi mogle sakupljati struju i koristiti je za punjenje baterije.

Ovaj sistem trenutno postoji samo kao konceptna tehnologija, a za punjenje baterije automobila u pokretu bi bila potrebna 100 puta veća snaga. Međutim, naučnici tvrde da su komponente za izradu takvog sistema jeftine i dostupne te da bi sistem po potrebi mogao raditi i ukoliko je beton debljine 20 centimetara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: