Svi čekaju 19. 09.
19

Benjamin Wang iz Huaweija za Klix.ba: Imamo najjači 5G čip na svijetu, inovacije su uvijek moguće

E. M.
Benjamin Wang (Foto: E. M./Klix.ba)
Benjamin Wang (Foto: E. M./Klix.ba)

Na IFA 2019 sajmu u Berlinu Huawei je predstavio prvi 5G procesor za mobilni telefon Kirin990 što mu je otvorilo vrata tržišta i postavilo na tron flagship hardwarea.

U razgovoru za Klix.ba zamjenik generalnog direktora za poslovnu jedinicu Wi-FI čipova Huaweija Benjamin Wang je kazao kako je sa Kirinom 990 5G SoC-om Huawei flagship hardwarea.

"Imamo procesor koji ima mnogo bolje performanse nego prethodnik i trenutna konkurencija. Prvi je na tržištu, flagship čip na svijetu, a uz kreativnost dobili smo i efikasnost. Čip je dizajniran tako da omogućuje i bolju efikasnost baterije, a u kombinaciji sa GPU smanjuje zrna na fotografijama i videu", kazao je Wang.

Huaweijev flagship ima ukupno osam jezgri i to 2x Cortex-A76 brzinom od 2.86GHz, 2x Cortex-A76 brzinom od 2.36GHz te 4x Cortex-A55 s brzinom od 1.96GHz, dok GPU Mali-G76 MP16 radi na brzini od 600MHz.

Puno manjeg je dizajna, ali većih performansi zbog čega je dobio naziv DaVinci. Huaweijev 5G je multikompaktibilan što znači da Kirin990 omogućava 4G i 5G rad mreže u isto vrijeme.

Jedna od inovacija Huaweija na predstavljanju u Berlinu bila je i mogućnost Kirin990 SoC-a da uz pomoć prednje kamere mjeri otkucaje srca.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mjerenje otkucaja srca radi na principu osjetljivosti prednje kamere i GPU-a u kombinaciji sa Kirinom 990 koji detektira skoro neprimjetne pokrete oka i mjeri otkucaje srca", dodao je Wang u razgovoru za Klix.ba.

Na pitanje da li će se Kirin990 pronaći i u drugim uređajima te da li Huawei planira lansirati i konzole, s obzirom da je na sajmu efikasnost Kirina990 bila predstavljena i preko gameplay-a PUBG igre u “improvizovanoj konzoli” koja je predstavljala rastavljeni telefon, Wang je kazao da je sve moguće.

“Moguće je, istražujemo nove mogućnosti i inovacije, tako da je sve moguće”, zaključio je Wang.

Ono što je najviše zabrinulo korisnike Huaweija jesu i restrikcije SAD-a za Googlove aplikacije, a u razgovoru za Klix.ba iz kineskog giganta je potvrđeno da ona ne važi za već postojeće uređaje.

“Svi uređaji koji su ranije predstavljeni neće imati problem s funkcionisanjem i imat će redovno ažuriranje preko Google trgovine”, kazali su iz Huaweija.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U Minhenu će 19. septembra javnosti biti predstavljen i, kako kažu, najbolji telefon do sada iz Huaweija i to Mate 30 Pro, a za sada nema detaljnijih informacija da li će restrikcije, koje su odgođene do novembra, utjecati i na ovaj telefon. Međutim, svi su uvjereni da će kineski gigant pronaći adekvatno rješenje te da svoje vjerne korisnike neće ostaviti na cjedilu bez obzira na rasplet situacije sa SAD-om.