Transformacija TV-a
0

BBC dovodi Internet na televiziju

Sarajevo-x.com
Britanska TV kuća BBC odlučna je u namjerama da svojim gledaocima omogući pristup Internetu sa njihovih malih ekrana.

Zvaničnici ove korporacije, projektom poznatijim kao Canvas, pokušat će obezbijediti korisnicima svojih usluga da dok sjede u ugodnosti svoje sobe putem TV aparata, osim gledanja programa, kupuju i skidaju muziku i druge sadržaje.

BBC bi tako mogao imati glavnu ulogu u donošenju nove generacije internetske i TV tehnologije javnosti, ali kritičari tvrde kako im ne treba dozvoliti da u te svrhe koriste javni novac.

Za komplet usluga korisnici će morati platiti 200 funti (oko 225 eura), a za to će imati pristup ne samo HD kanalima i Freeviewu, već i web stranicama BBC iPlayer, ITV Player, NHS Direct, YouTube i Amazon. Ostale stranice moći će pregledati ako budu na adekvatan način "prevedene" za potrebe televizije, piše Daily Mail.

To znači da će se bilo kakve online usluge moći pružati putem TV ekrana, odnosno da će se njima moći pristupati pritiskom na dugme daljinskog upravljača.

Setovi za te svrhe će se početi prodavati najranije pred kraj sljedeće godine, a programski direktor projekta Canvas, Richard Halton, izjavio je da će novi servis imati "transformacijski utjecaj na TV".

Jedina briga koju BBC Trust ima u vezi ovog projekta su troškovi.