Tehnologija
0

Bazeni bogataša na udaru Facebookovaca

Sarajevo-x.com
Tinejdžeri se koriste satelitskim snimcima kako bi uočili bazene ispred kuća bogataša prije nego što bi se se svi zajedno našli na zabavama organizovanim kasno u noć.

Nova zabava ove vrste okuplja osobe koje koriste snimke Google Eartha kako bi identificirali kuće sa velikim bazenima. Svi uključeni u ovakva okupljanje nose, uglavnom, svečane kostime, i dužni su doći biciklom, kako bi mogli brzo pobjeći.

Grupa od 16 ljudi, koja se okupila putem interneta, je posjetila dva bazena u blizini Bournemoutha, Dorset.

Grupa je odabrala posebno mjesto sastanka između ponoći i tri sata ujutro, a zatim podijelila brojeve mobitela organizatorima.

Iako je bilo samo 16 okupljenih, pozivnice su poslane više od 500 korisnika web stranice za društveno umrežavanje Facebook. Komentari koje su korisnici, pristalice ovakvog okupljanja ostavile nagovještavaju da bi se slični događaji mogli ponoviti i nude ohrabrenje sličnim budućim okupljanjima.

Glasnogovornik policije je izjavio: “Savjetujemo vlasnike bazena da vode rečuna i da budu na oprezu. A upozoravamo i kupače da je upotreba tuđeg bazena ilegalna”.

Grupe za društveno umrežavanje su ranije bile odgovorne za veliku štetu počinjenu na bazenima i imanjima nakon što su tinejdžeri putem interneta najavili događaj. Prošlog mjeseca je kuća Amande Hudson u vrijednosti od 8,5 miliona dolara u Marabelli, u španskom Costa del Solu oštećena kada su tinejdžeri upali na proslavu 16. rođendana, koji je njena kćerka Jodie oglasila na Facebooku.

Grupa od 400 tinejdžera je upala u vilu i bacila TV set i druge skupe predmete u bazen, polupala vrata, uništila ćilime i zidove. Također su ukrali nakit i odjeću u vrijednosti od 12.000 dolara, objavio je Telegraph.