Finansijski krah
16

Bankrotirala japanska kompanija koja je predstavila koncept hoverbikea

D. B.
A.L.I. Technologies, japanski startup koji je predstavio koncept futurističkog hoverbikea, završio u bankrotu.

Kompanija je navela nemogućnost održavanja operacija zbog povećanja troškova istraživanja i razvoja kao primarni razlog finansijskog kraha.

Ovaj razvoj situacije je uslijedio godinu dana nakon što je njena matična kompanija, Aerwins Technology Inc., debitovala na NAsdaqu, što je trebalo privući veće interesovanje. Kompanija je započela predprodaju svog prvog hoverbikea pod nazivom Xturismo Limited Edition 2021. godine po cijeni od 684.000 dolara, no sada je nakon objave bankrota internet stranica ugašena.

Japanska kompanija je postala još jedna u nizu onih čije su ideje bile ispred vremena i koje su bankrotirale. U aprilu prošle godine je bankrotirao i Virgin Orbit, kompanija koja je željela lansirati male satelite.

Što se tiče hoverbikea, on se oslanja na potisak koji stvaraju dva centralna propelera, a koje pokreće motor Kawasakijevog motocikla sa 228 KS. Stabilnost osiguravaju četiri manja električna propelera pozicionirana na vanjskim ivicama hoverbikea.

Ovaj hoverbike je dug 3,65 metara i težak 299 kilograma zahvaljujući elegantnoj karbonskoj karoseriji, a u zraku može provesti 40 minuta i letjeti brzinom do 100 km/h. Pogonski sistem razvile su kompanije A.L.I. Technologijes i Toda Racing. Napredni sigurnosni sistemi integrisani su u automatsku kontrolnu jedinicu letjelice.

Kompanija je planirala proizvesti 200 primjeraka, bar u početnoj fazi, a dugoročni plan je podrazumijevao masovnu proizvodnju električnih hoverbike letjelica za transport u gradovima, kao i za korištenje u slučaju katastrofa za spasilačke operacije.