|

Bakterije iz zraka stvaraju struju za pametne uređaje

Bakterije iz zraka stvaraju struju za pametne uređaje
9
D
DP
19.2.2020. u 16:28
4
komentara
9

dijeljenja
Bakterije iz zraka stvaraju struju za pametne uređaje Ilustracija: Shutterstock
Svaki vlasnik telefona, tableta i laptopa barem je jednom ostao s praznom baterijom i zbog nedostatka izvora energije bio spriječen koristiti svoj pametni uređaj.
Neugodne okolnosti neće se ponavljati ako se za njihovo napajanje koristi revolucionarni uređaj.

Riječ je o generatoru koji u stvaranju struje koristi bakterije iz zraka. Uskoro bi se mogao naći u funkciji opskrbljivanja prijenosnih uređaja električnom energijom. Jedna od najvažnijih pogodnosti jest potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korištenja.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi tehnologiju pri obavljanju svoje funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

"Struju dobijamo iz zraka", kaže inženjer i docent elektrotehnike Jun Yao na Univerzitetu Massachusetts. Do velikog otkrića došao je u saradnji s profesorom Derekom Lovleyjem.

Generator koristi film koji se mjeri nanometrima (veličina milijardu puta manja od metra). Riječ je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, bića koje proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i provode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u zraku.

"Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena", objašnjava profesor Lovley.

Profesor Lovley ima iskustva na ovom području. On je prvi naučnik koji je izolirao bakterije iz pijeska rijeke Potomac koja protiče kroz Washington. Air-gen se trenutno može koristiti za napajanje malih uređaja, ali naučnici žele poboljšati njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva jest korištenje Air-gena za opskrbljivanje strujom pametnih satova i fitness narukvica.

Ako uspiju u svojoj namjeri, pokušat će osposobiti uređaj za punjenje mobilnih telefona i tako eliminirati potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste periodično.

Baterije u mobilnim telefonima postaju sve izdržljivije, ali je njihova eliminacija iz upotrebe donijet će golemu korist. Nanoelektronika još uvijek nema široku primjenu u elektronskoj industriji, ali su profesori sa Univerziteta Massachusetts jako ambiciozni.

"Krajnji je cilj napraviti velike sisiteme za proizvodnju struje“, kaže profesor Lovley i dodaje da se električna energija može dobiti i iz boja za zidove ili samostalnih generatora na zrak koji isporučuju struju, iako nisu dio električne mreže.

"Kada krenemo s industrijskom proizvodnjom proteinskih žica, očekujem da ćemo napraviti velike sisteme i dati doprinos održivoj proizvodnji energije", navodi profesor Yao.

Univerzitetski laboratorij želi učinkovitije korištenje proteinskih žica koristeći različite bakterije.

"Od ešerihije koli napravili smo tvornicu proteinskih struktura. Perspektivna tehnologija donosi neprekidno opskrbljivanje proteinima za razvoj izuma", navodi Lovley.

Prvi znak da se događa nešto revolucionarno primijetio je doktorand Xiaomeng Liu. On je razvio senzorne uređaje pri radu na ovom otkriću, piše News.au.

"Vidio sam da uređaji stvaraju struju kada nano strukture dolaze u kontakt elektrodama. Izlaganje atmosferskoj vlažnosti bilo je nužno da bi male proteinske žice upijale vodu, stvarajući gradijent napona preko uređaja", navodi Liu.

Air-genu nije potrebno puno vode u atmosferi, a naučnici su uvjereni da bi mogao raditi i na suhim mjestima kao što je pustinja Sahara. Prosječna vlažnost zraka u ovom dijelu svijeta je 25 posto.

Uređaj ima prednost u poređenju s drugim obnovljivim izvorima energije kao što je vjetar ili sunce. Njegov rad ne ovisi o vremenskim prilikama i ne mora raditi pod otvorenim nebom.

"Ovo je tek početak ere elektronskih uređaja na bazi proteina", kaže profesor Yao.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...