Neobični gadget
0

B(l)aby - MP3 player za nerođene bebe

Sarajevo-x.com
Mame koje žele da i njihova buduća djeca slušaju muziku uskoro će moći kupiti muzički player namijenjen nerođenoj djeci u majčinoj utrobi, piše Daily Mail.

'Baby iPod', kako su ga već nazvali, ustvari je pojas koji ima integrisane zvučnike, te USB priključak i MP3 player koji putem vibracija šalje muziku bebama u majčinom stomaku.

Gadget pravog imena B(l)aby majkama omogućava da djeci puštaju muziku po želji. Stručnjaci smatraju da mnoge trudnice žele bebe zabaviti vlastitim glasom i pjevanjem, a B(l)aby im pruža i mogućnost da svojim nerođenim potomcima same otpjevaju uspavanku.

'Dokazano je da majke koje tokom trudnoće slušaju klasičnu muziku rađaju inteligentniju djecu, to je tzv. Mozart efekat. Naučnici godinama tvrde da je muzika bitan katalizator u mentalnom razvoju nerođene djece. To, naravno, ne mora biti klasična muzika, može biti i Led Zeppelin', izjavio je Geof Ramsay, dizajner ovog gadgeta.

Nerođena djeca, dodaju naučnici, u suštini ne čuju zvuk muzike, ali mogu osjetiti vibracije koje proizvode zvučni valovi, a B(l)aby je konstruisan tako da vibracije na najsigurniji mogući način dopiru do djeteta.

Kao dodatak, pojas i muzički player na stražnjem dijelu imaju ugrađene mini masažere koji relaksiraju inače bolna leđa trudnica.