Tehnologija
15

Avion na solarni pogon sletio u New York: Zadnja faza leta oko svijeta

Klix.ba
Eksperimentalni avion na solarni pogon "Solar Impulse 2" u posljednjoj fazi svog puta oko svijeta sletio je u New York.

Prije nego je sletio na Međunarodni aerodrom John F. Kennedy avion švicarske proizvodnje preletio je iznad Kipa slobode.

"Solar Impluse 2", koji ima za svrhu da promoviše čiste energetske tehnologije, sinoć je poletio sa aerodroma u Pensilvaniji. Prema planu, eksperimentalna letjelica trebalo je da prema "Velikoj jabuci" krene u ponedjeljak uvečer, ali je zbog pljuskova i oluja sa grmljavinom u toj oblasti morala ostati prizemljena.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

U rekordnom pokušaju da obiđe svijet bez ijedne kapi goriva, avion na solarni pogon krenuo je na svoje prvo putovanje u martu iz Abu Dhabija.

Avion SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17.000 solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), ukupno će preletjeti 35.000 kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mijanmara, Kine i Japana. Avion je postavio rekord za najduži let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8.300 kilometara iz Japana do Havaja.

Solar Impulse 2 nastavit će svoj put oko svijeta preko Atlantskog okeana, Sjeverne Afrike i Evrope prije nego što sleti na finalnu destinaciju u Abu Dhabiju.