{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avion na solarni pogon prešao petu dionicu puta oko svijeta

F
31.3.2015. u 09:42
7
16
Avion na solarni pogon prešao petu dionicu puta oko svijeta
7
Avion na solarni pogon prešao petu dionicu puta oko svijeta
Avion na solarni pogon sletio je u utorak rano ujutro u Chongqing, u centralnom dijelu Kine, završivši petu dionicu puta oko svijeta kojim se promovira upotreba obnovljivih izvora energije.
Put od Mandalaya, u Mianmaru, do Chongqinga trajao je više od 20 sati.

Organizatori leta saopćili su da su piloti morali da visoko uzdignu avion preko planinskog predjela na jugu Kine i da su morali da nose maske s kiseonikom, a da je u kabini temeratura pala na minus 20 stepeni.

"Solarni Impuls 2" je na put oko svijeta poletio iz Abu Dhabija 9. marta, a do sada je imao četiri stanice. Sljedeća destinacija je Nanjing, na istočnoj kineskoj obali, odakle će poletjeti na prvi prekookeanski, petodnevni put do Havaja.

Avion "Solar Impulse 2" leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Letelicom na smjenu upravljaju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg. Očekuje se da etapni let oko svijeta, s pauzama, traje pet mjeseci.

"Solar Impulse 2" je do sada postigao dva rekorda - najduži put pređen u jednom letu i najveća brzina u odnosu na zemlju.

Ovo putovanje privuklo je širom svijeta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: