{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Avion na solarni pogon prešao petu dionicu puta oko svijeta

F
31.3.2015. u 09:42
7
16
Avion na solarni pogon prešao petu dionicu puta oko svijeta
7
Avion na solarni pogon prešao petu dionicu puta oko svijeta
Avion na solarni pogon sletio je u utorak rano ujutro u Chongqing, u centralnom dijelu Kine, završivši petu dionicu puta oko svijeta kojim se promovira upotreba obnovljivih izvora energije.
Put od Mandalaya, u Mianmaru, do Chongqinga trajao je više od 20 sati.

Organizatori leta saopćili su da su piloti morali da visoko uzdignu avion preko planinskog predjela na jugu Kine i da su morali da nose maske s kiseonikom, a da je u kabini temeratura pala na minus 20 stepeni.

"Solarni Impuls 2" je na put oko svijeta poletio iz Abu Dhabija 9. marta, a do sada je imao četiri stanice. Sljedeća destinacija je Nanjing, na istočnoj kineskoj obali, odakle će poletjeti na prvi prekookeanski, petodnevni put do Havaja.

Avion "Solar Impulse 2" leti bez goriva, a struju dobija iz 17.000 solarnih ćelija postavljenih na krilima raspona 72 metra.

Letelicom na smjenu upravljaju švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg. Očekuje se da etapni let oko svijeta, s pauzama, traje pet mjeseci.

"Solar Impulse 2" je do sada postigao dva rekorda - najduži put pređen u jednom letu i najveća brzina u odnosu na zemlju.

Ovo putovanje privuklo je širom svijeta veliku pažnju ljudi koji solarni pogon vide kao gorivo budućnosti, izvor čiste, obnovljive energije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: