Nova prijetnja
10

Aviokompanije i banke ponovo na meti hakera

Klix.ba
Novi hakerski napad je uzrokovao probleme kompanijama širom Evrope. Radi se virusu koji je korišten u prošlomjesečnom napadu pod nazivom WannaCry.

Najviše problema su prijavile ukrajinske kompanije, a kompromitovani su sistemi ukrajinske centralne banke, lokalni proizvođač aviona te aerodrom Boryspil u Kievu. Također, napadom su zahvaćeni i sistemi ukrajinskog elektrodistributera pod nazivom Ukrenego, ali je kompanija saopćila da se napad nije odrazio na isporuku električne energije.

Danska brodarska kompanija Maersk je također prijavila probleme sa svojim sistemima, a žrtve napada su i kompanije u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Kompanija Kaspersky Lab je identifikovala virus kao Petrwrap, vrsta Petya ransomwarea, koji je identifikovan u martu. Samo četiri od 61 antivirusa je uspješno detektovao ovaj virus.

Još uvijek nije jasno kako se virus širi i da li poput WannaCryja koristi ranjivosti kako bi zarazio nove kompjutere. Vlasnik zaraženog kompjutera dobija instrukciju da plati 300 dolara na statičku Bitcoin adresu, a potom mailom pošalje bitcoin novčanik i personalni ID na Posteo email adresu.