Tehnologija
0

Automobil vozaču čita mailove i novosti sa Facebooka i Twittera

Sarajevo-x.com
Prvi internet automobil na svijetu koji može čitati mailove, kao i novosti sa Facebooka i Twittera, predstavljen je u srijedu na sajmu automobila u Ženevi.

Vozač Rinspeed BamBoo automobila može surfati internetom koristeći se raznim glasovnim komandama. Za korištenje tehnologije ovog automobila potrebno je da priključe svoj mobitel ili iPad na punjač u električnom automobilu prije nego krenu s vožnjom.

Rinspeed BamBoo je dizajnirala kompanija Harman i predstavila ga na sajmu automobila u Ženevi. Na cestama bi se mogao naći za 18 mjeseci.

"Tehnologija je osmišljena kako vozač ne bi bio ometan porukama i emailom. Putem glasovnih komandi, kompjuter čita poruke i mailove dok vozač upravlja vozilom", rekao je glasnogovornik kompanije Kay Robinson.

Vozač također ima pristup novostima na Twitteru i porukama na Facebooku za vrijeme vožnje.

"Obično kada vozač primi poruku ili mail, mora se zaustaviti kako bi je pročitao. Nova tehnologija omogućava da provjeri poruke, a da pri tome nesmetano upravlja vozilom i prati situaciju na cesti", dodao je Robinson.

Vozač može tražiti i radiostanice glasovnim komandama koristeći se infotainment tehnologijom. Automobil posjeduje i Wi-Fi transmiter koji omogućava putnicima da koriste internet na svojim laptopima i mobitelima, piše Daily Mail.