Zelena tranzicija
32

Austrijski stručnjaci rade na razvoju reciklirajuće baterije

B. R.
(Foto: AIT Lang)
(Foto: AIT Lang)
Novosti iz svijeta tehnologije nikada ne prestaju iznenađivati, a ovog puta, Austrijski institut za tehnologiju (AIT) predvodi put u budućnost sa svojom najnovijom inovacijom reciklirajuće baterije.

Ovo istraživanje nije samo još jedan napredak u tehnologiji, već je i značajan korak ka održivijoj budućnosti. AIT, poznat po svojim istraživanjima i inovacijama, sada se bavi izradom baterija od recikliranih materijala. Na ovom ambicioznom projektu radi 35 stručnjaka u bečkom Floridsdorfu.

Cilj je jasan - stvoriti baterije koje neće zahtijevati upotrebu problematičnih sirovina poput litija, nikla i kobalta. Stare baterije, koje se trenutno recikliraju samo 40 posto, koristiti će se zajedno s alternativnim sirovinama, poput otpada iz rudnika i silicija iz solarnih panela.

Naravno, cilj nije samo proizvodnja, već i stvaranje održive proizvodnje. Marcus Jahn, voditelj istraživačke jedinice za baterije u AIT-u, istakao je važnost smanjenja upotrebe resursa poput vode, struje i gasa u proizvodnom procesu. Osim toga, istražuju se različite vrste baterija koje bi mogle naći primjenu u različitim područjima, poput vozila i električnih skutera.

Za sada, konkretni ishodi istraživanja i razvoja još su nejasni, ali jedno je sigurno - AIT i njegovi partneri nas usmjeravaju prema svijetu "zelenih baterija". Ovo je samo početak puta ka održivoj budućnosti, gdje tehnologija služi kao pokretač promjena ka boljem sutra.